Borisov sastavio manjinsku vladu Bugarske

"U ovoj teškoj situaciji, bili smo primorani na kompromis (...) da bismo formirali vladu i da ne bismo ponovo morali na izbore", rekao je lider konzervativaca
0 komentar(a)
Bojko Borisov, Foto: Reuters
Bojko Borisov, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.11.2014. 16:31h

Konzervativac Bojko Borisov, nekadašnji premijer Bugarske (2009-2013), danas je postigao dogovor o formiranju nove, manjinske vlade desnice, uz podršku još dvije političke formacije.

"U ovoj teškoj situaciji, bili smo primorani na kompromis (...) da bismo formirali vladu i da ne bismo ponovo morali na izbore", rekao je lider konzervativaca.

Njegova stranka GERB je pobijedila na poslaničkim izborima 5. oktobra, ali sa samo 84 poslanika među ukupno 240 Borisov je bio primoran da traži saveznike za formiranje vlade.

Desnicarski "Blok reformista" (DB, 23 poslanika) zaključio je u četvrtak popodne sporazum sa GERB-om što je učinila i socijaldemokratska ABV (11 poslanika) - formacija lijevog centra koja će dobiti mjesto zamjenika premijera u budućoj vladi.

Pored te tri političke grupe koje će imati ministre, podršku vladi takođe pruža - ali bez učešća u kabinetu, nacionalistički "Patriotski front" (19 poslanika) što Bojku Borisovu garantuje većinu od 137 poslanika.

Vođa konzervativaca treba da predlog sastava vlade predstavi predsjedniku Bugarske Rosenu Plevnelijevu koji će taj predlog dostaviti Skupštini na glasanje, što se očekuje već u petak prije podne.

Bonus video: