Erdogan održao bukvicu pušaču

„On se ponaša besramno. Vidite, i dalje sjedi tamo i puši, iako mu je predsjednik rekao da to ne radi“, rekao je Erdogan
4 komentar(a)
Redžep Tajin Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajin Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.11.2014. 06:51h

Jedan kafić u Istanbulu morao je juče da plati kaznu od 2 140 eura nakon što je predsjednik Tajip Erdogan prilikom šetnje gradom uhvatio jednog od gostiju kako puši i zahtijevao da lokal i prekršilac budu kažnjeni.

Kada je na zastakljenom balkonu lokala primijetio čovjeka kako puši Erdogan se zaustavio na ulici i zaprijetio mu prstom, upozorivši ga da je pušenje na javnom mjestu zabranjeno zakonom.

„Za to postoji kazna“, rekao je Erdogan pušaču, a potom se okrenuo prema gradonačelniku Istanbula Kadiru Topbasu i zapitao ga gdje je policija. Gradonačelnik se nasmijao, misleći da se predsjednik šali, a kada je shvatio da je potpuno ozbiljan pokušao je da ublaži napetost, predloživši da pušač obeća da to više neće činiti. Erdogan je odbacio taj prijedlog i zatražio da čovjek smjesta bude kažnjen.

„On se ponaša besramno. Vidite, i dalje sjedi tamo i puši, iako mu je predsjednik rekao da to ne radi“, rekao je Erdogan i naredio policiji da kazni čovjeka na licu mjesta.

Turski mediji su objavili da je policija, pošto je Erdogan otišao, naplatila pušaču kaznu od 90 turskih lira (30 eura). Turska je 2009. godine usvojila zakon o zabrani pušenja u svim zatvorenim javnim prostorijama, uključujući kafiće, barove i restorane.

Prizor Erdogana kako prstom prijeti pušaču dok veliki broj radoznalih prolaznika fotografiše izazvao je buru reakcija na društvenim mrežama, a njegovi protivnici tvrde da je to dokaz njegove sve autoritarnije prirode.

Jedan korisnik Tvitera je povodom ovoga napisao „pušenje je zdravije od fašizma“ i „cigarete nijesu opasne koliko ti“ pokazujući na Erdogana. Pušenje je rasprostranjenije u Istanbulu nego u bilo kojoj evropskoj prtijestonici, a Erdogan je pouznat kao veliki protivnik duvana, za koji je jednom prilikom rekao da predstavlja „veću opasnost čak i od terorizma“.

Erdogan je često meta kritika da se miješa u svakodnevni život ljudi i nameće islamizaciju sekularne Turske. U julu je izgrdio fudbalera turskog nacionalnog tima zbog tetovaže na ruci.

Bonus video: