Sjutra predsjednički izbori u Rumuniji, Ponta favorit

Ponta obećava novi stil politike, novu viziju za predsjedničku funkciju, bez stalnih konflikata, bez napada na protivnike, bez intriga, bez prijetnje sa tajnim službama i pravosuđem koji su bili i još jesu pod kontrolom odlazećeg predsjednika Trajana Baseskua
0 komentar(a)
Viktor Ponta, Foto: Reuters
Viktor Ponta, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.11.2014. 16:24h

Prvi krug predsjedničkih izbora u Rumuniji biće održan sjutra, a na njima učestvuje 14 kandidata, od kojih, prema anketama, šanse da uđu u drugi krug 16. novembra imaju samo dvoje - premijer Viktor Ponta i gradonačelnik grada Sibiu, Klaus Johanis.

Ankete pokazuju da će Ponta u prvom krugu osvojiti 40 odsto glasova, a u drugom krugu 55 odsto, dok bi Johanis osvojio 29 odsto u prvom krugu i 45 odsto u drugom krugu.

Ponta obećava novi stil politike, novu viziju za predsjedničku funkciju, bez stalnih konflikata, bez napada na protivnike, bez intriga, bez prijetnje sa tajnim službama i pravosuđem koji su bili i još jesu pod kontrolom odlazećeg predsjednika Trajana Baseskua.

Analitičari smatraju da se ne može sa sigurnošću trvrditi da će Ponta pobjediti na izborima, jer osim bivšeg premijera Kalina Popeskua Taričeanua (2005-2009), koji kao i Ponta želi da obori Baseskuov režim, Klaus Johanis, Baseskuova štićenica Elerna Udrea i drugi kandidati pripadaju odlazećem predsjedniku.

Pod Baseskuovom kontrolom su neke državne institucije, a on raspolaže i velikim propagandnim aparatom u medijima i drugim strukturama.

Basesku je, iako mu to Ustav zabranjuje, neprestano učestvovao u predizbornoj kampanjia i oštro napadao Viktora Pontu i hvalio Elenu Udrea.

Ponta je ove godine napunio 42 godine, predsjednik je najveće partije u Rumuniji - Socijaldemokratske partije (PSD), a premijer je od 2012. godine.

Bonus video: