Holandija od Rusije traži dokaze o obaranju malezijskog aviona

Holandski generalni tužilac rekao je da su od ruske strane zatraženi satelitski snimci, koji, po tvrdnjama Moskve, pokazuju da se jedan ukrajinski lovac u trenutku katastrofe nalazio u blizini malezijskog aviona
3 komentar(a)
Malezijski avion, Ukrajina, Foto: Reuters
Malezijski avion, Ukrajina, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2014. 17:09h

Holandija će zatražiti od Rusije dokaze za njenu tvrdnju da su snage Ukrajine na istoku te zemlje u julu oborile malezijski putnički avion, saznaje se danas u holandskom tužilaštvu.

"U kontaktu smo s ruskom ambasadom kako bismo saznali da li ruske vlasti raspolažu informacijama važnim za istragu", rekao je agenciji Frans pres portparol tužilaštva Vim De Bruin.

Boing 777 Malezija erlajnsa koji je poletio iz Amsterdama, oboren je 17. jula iznad oblasti koju su na istoku Ukrajine držale proruske snage. Poginulo je svih 298 putnika i članova posade, od kojih su 193 bila iz Holandije, te je ona zadužena za istragu.

Holandski generalni tužilac Fred Vesterbeke, rekao je za njemački dnevnik “Špigl” da su od ruske strane zatraženi satelitski snimci.

Po tvrdnjama Moskve, ti snimci pokazuju da se jedan ukrajinski lovac u trenutku katastrofe nalazio u blizini malezijskog aviona.

Međunarodna zajednica je izgleda saglasna o tome da je avion oboren, ali su različite verzije o tome ko je odgovoran za obaranje aviona i čime je letjelica oborena.

Prema SAD i Ukrajini, avion je oborila raketa zemlja-vazduh tipa "buk" koju je Rusija dala pobunjenicima.

Međutim, Rusija tvrdi da se jedan ukrajinski lovac nalazio u blizini, a da su u toj zoni bile i rakete zemlja-vazduh.

Šef njemačke obaveštajne službe koga je “Špigl” citirao 19. oktobra, optužio je pobunjenike da su oborili avion uz pomoć rakete zemlja-vazduh, ukradene iz ukrajinske vojne baze.

Holandski istražni biro je u prvom izvještaju naveo da je avion pogođen u letu "velikim brojem projektla izuzetne brzine".

U danas objavljenom pismu Parlamentu, Vlada Holandije je potvrdila da se "istraga fokusira prije svega na scenario o napadu zemlja-vazduh", ali ne isključuje ni vazdušni napad.

Holandska vlada navodi da neće spekulisati i da "treba sačekati konačni izvještaj", koji se očekuje sredinom 2015. godine.

Do sada su identifikovane 284 žrtava.

Bonus video: