Rumuni u nedelju biraju Baseskuovog nasljednika

Basesku posle dva mandata više nema prava da se kandiduje i pokušava da promoviše svoju štićenicu Elenu Udrea na predsjedničku stolicu, kako se ne bi otvorilo nekoliko teških optužbi protiv njega, koje nisu pokrenute zahvaljujući imunitetu
0 komentar(a)
Trajan Basesku, Foto: Beta-AP
Trajan Basesku, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 28.10.2014. 16:18h

Državljani Rumunije u nedjelju biraju nasljednika Trajana Baseskua na predsjedničkim izborima na kojima najveće šanse za pobjedu ima premijer Viktor Ponta, veliki politički protivnik dosadašnjeg predsjednika.

Atmosferu uoči izbora obilježavaju otvaranje sudskih predmeta korupcija i teške i prljave insinuacije uglavnom usmjerene prema Ponti, kojem ankete daju oko 40 odsto glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Basesku posle dva mandata više nema prava da se kandiduje i pokušava da promoviše svoju štićenicu Elenu Udrea na predsjedničku stolicu, kako se ne bi otvorilo nekoliko teških optužbi protiv njega, koje nisu pokrenute zahvaljujući imunitetu.

Na predsjedničkim izborima u Rumuniji učestvuje 14 kandidata od kojih su Baseskuovi protivnici samo sadašnji premijer Viktor Ponta i bivši premijer (2005-2009) Kalin Popesku Taričeanu.

Bonus video: