Berlin neće ugrožavati pravo na slobodu kretanja radnika u EU

Ona je saopštila da se protivi mijenjanju jednog od postulata EU čime su nade britanskog premijera Dejvida Kamerona, koji želi pregovore sa Briselom oko slobode kretanja radnika, “pale u vodu”
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.10.2014. 09:39h

Njemačka neće ugrožavati pravo na slobodu kretanja radnika u Evropskoj uniji (EU), saopštila je kancelar te države Angela Merkel.

Ona je u izjavi za britanski "The Sunday Times" odbacila mogućnost radikalnih promjena po pitanju jednog od fundamentalnih prava na kojem se zasniva EU.

"Njemačka neće ugroziti fundamentalni princip slobode kretanja u EU", poručila je Merkel.

Ona je saopštila da se protivi mijenjanju jednog od postulata EU čime su nade britanskog premijera Dejvida Kamerona, koji želi pregovore sa Briselom oko slobode kretanja radnika, “pale u vodu”, prenosi B92.

Plan Kamerona da London ima veću kontrolu nad ulaskom migranata će najverovatniji naići na blokadu Merkel u Briselu.

Kameron insistira na kvotama za ulazak niskokvalifikovanih radnika u Britaniju kako bi se na godišnjem nivou smanjio priliv migranata.

Time je stavljena na kocku i njegova politička karijera budući da je obećao da će, ukoliko pobedi na opštim izborima, izvojevati u pregovorima sa EU brojne promjene u radnom zakonodavstvu, da bi kasnije organizovao i referendum o daljem ostanku njegove zemlje u Uniji.

Prema sadašnoj regulativi, svaka država članica EU mora da dozvoli radnicima iz drugih država Unije da žive ili rade na njenoj teritoriji.

Kameron je već ranije dobio kritike od predstavnika Evropske komisije (EK) koji su najavu Londona o ograničavanju prijema imigranata sa istoka EU nazvali nezakonitom.

Bonus video: