Švedska u neuspješnu potragu uložila 2.2 miliona eura

0 komentar(a)
Švedska potraga za podmornicom, Foto: Reuters
Švedska potraga za podmornicom, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.10.2014. 11:39h

Švedska je potrošila 2,2 miliona eura i uložila čitavih nedjelju dana u potragu za misterioznom stranom podmornicom, da bi na kraju priznala da sumnjivih stranih podvodnih aktivnosti nije ni bilo.

Švedska vojska je angažovala mornaričke brodove i marince koji su sedam dana tražili sumnjivi objekat. Ona je u petak objavila da je potraga završena. Time je okončana najveća vojna mobilizacija posle Hladnog rata u Švedskoj, pišu Novosti.

Čitava operacija potrage koštala je državnu kasu 2,2 miliona eura. Poređenja radi, vatrogasci su potrošili istu sumu za sedam dana borbe sa šumskim požarima.

Više od 200 vojnika, brodova i helikoptera pretraživalo je vode kod Stokholma od petka prošle nedjelje, nakon izvještaja da je uočena strana „podvodna aktivnost“, za koju se sumnjalo da je ruska podmornica.

Vojska je dobila, kako je navela, vjerodostojne izvještaje o aktivnosti stranih podmornica ili ronilaca koji koriste podvodno sredstvo. Plovilo nije identifikovano, ali se zna da je švedska mornarica osamdesetih godina u svojim teritorijalnim vodama povremeno hvatala podmornice za koje se pretpostavljalo da su sovjetske.

Ovo nije bio jedini incident u ovom regionu jer su u utorak švedski i NATO borbeni avioni pokušali da presretnu ruski avion za prikupljanje obavještajnih podataka, koji je nakratko ušao u vazdušni prostor Estonije.

Bonus video: