Kipar protiv članstva Turske u EU

To je "provokativno" ponašanje Turske, naveo je predstavnik kiparskih Grka u saopštenju dostavljenom medijima
3 komentar(a)
Turska, EU, Foto: Shutterstock
Turska, EU, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.10.2014. 18:26h

Kipar je saopštio da će blokirati svaki napredak Turske u pregovorima o članstvu u EU, prenio je danas atinski dnevni list "Katimerini".

Kipar na taj način reaguje na kršenje Kiparske ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) u koju je prije dva dana ušao turski istraživački brod.

"Mi ne možemo da pristanemo na otvaranje novih poglavlja pod sadašnjim uslovima", rekao je portparol vlade u Nikoziji Nikos Hristodulides nakon sjednice Kiparskog nacionalnog savjeta. Turski istraživački brod ušao je prije dva dana u Kiparsku ekskluzivnu ekonomsku zonu (EEZ), saopštila je tada vlada u Nikoziji, javio je "Katimerini". Brod "Barbaros" ušao je u tu zonu u pratnji dva plovila i to nekoliko dana pošto je Turska izdala pomorsko naređenje (NAVTEX) za tu oblast. Zbog toga je predsjednik kiparskih Grka Nikos Anastasijades nedavno zamrzao razgovore o ujedinjenju sa kiparskim Turcima. U oblasti EEZ Rusija obavlja vojne vježbe, ali uz odobrenje Kipra. Te vježbe ruskih brodova trajaće do 23. oktobra. Kiparski Grci suspendovali su 7. oktobra mirovne pregovore sa turskom stranom, u znak protesta zbog, kako su naveli, pokušaja Turske da ugrozi eksploataciju gasa u blizini tog ostrva. Lideri kiparskih Grka Nikos Anastasijades i vodja kiparskih Turaka Derviš Eroglu trebalo je da se sastanu u okviru mirovnih pregovora pod pokroviteljstvom UN, prenio je Rojters. Ovi pregovori traju sa prekidima već decenijama, ali bez uspjeha, dok je na snazi primirje koje nadgledaju UN, navodi britanska agencija. Kiparski Grci, koji predstavljaju medjunarodno priznatu kiparsku vladu, tvrde da turske vlasti od 20. oktobra istražuju nalazišta gasa u moru južno od obala Kipra što pretstavlja, kako navode, miješanje u oblast koju su njihove vlasti već odredile za istraživanje, prenio je Rojters. To je "provokativno" ponašanje Turske, naveo je predstavnik kiparskih Grka u saopštenju dostavljenom medijima, izvijestio je Rojters.

Bonus video: