Euro pao nakon objavljivanja izvještaja ECB

Prema izvještaju koji je objavio Rojters, ECB bi mogla da počne sa novim stimulansima već tokom decembra, a sa kupovinom obveznica već početkom naredne godine
0 komentar(a)
Evropska centralna banka, Foto: Shutterstock
Evropska centralna banka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.10.2014. 10:36h

Euro je pao u utorak nakon što je objavljeno da Evropska centralna banka (ECB) planira da proširi svoj program kupovine obveznica i na korporativni dug.

Prema izvještaju koji je objavio Rojters, ECB bi mogla da počne sa novim stimulansima već tokom decembra, a sa kupovinom obveznica već početkom naredne godine.

"Tokom današnjeg dana nema značajnijih ekonomskih izvještaja u zoni eura, ali nas zato u popodnevnim satima očekuje izvještaj o inflaciji u SAD-u. Tokom azijskog trgovanja valutni par EUR/USD pao je 0,02 odsto", navedeno je u izvještaju FXLidera.

Cijena zlata porasla je u utorak pod uticajem pozitivnih ekonomskih izvještaja objavljenih u Kini. Bruto domaći proizvod Kine tokom trećeg kvartala ostvario je rast veći od očekivanog.

Kina je nakon Indije najveći svjetski kupac zlata. Tokom azijskog trgovanja cijena je ušla u manju korekciju, odnosno pala je 0,26 odsto.

Cijena sirove nafte nije se mnogo kretala tokom azijskog trgovanja. Sinoć je objavljen izvještaj o zalihama Američkog instituta za naftu koji je pokazao rast zaliha od 1,2 milijarde barela. Danas će biti objavljen i vladin izvještaj o zalihama.

Tokom azijskog trgovanja cijena sirove nafte porasla je 0,33 odsto.

Bonus video: