Austrija: Eksplozija zahtjeva za azil

Uzrok prave eksplozije zahtjeva za dobijanja azila je prije svega građanski rat u Siriji, čiji državljani čine najveći broj podnosilaca
1 komentar(a)
Beč, Foto: Shutterstock
Beč, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.10.2014. 07:10h

U Austriji je u septembru zabilježen značajan rast broja podnijetih zahtjeva za dobijanje azila i to za 149,8 odsto, u poređenju sa istim mjesecom prošle godine.

Ukupno je u prvih devet mjeseci ove godine podnijeto 16.238 zahtjeva, što je za oko 3.500 zahtjeva više nego prošle godine u istom periodu.

Broj zahtjeva za dobijanje azila značajno je porastao od ljeta i to od avgusta, kada je, u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, podnijeto za 73,2 odsto više molbi. Uzrok prave eksplozije zahtjeva za dobijanja azila je prije svega građanski rat u Siriji, čiji državljani čine najveći broj podnosilaca. U prvih devet mjeseci ove godine zahtjev za dobijanje azila podnijelo je 4.720 Sirijaca. Dok je u januaru zahtjev za dobijanje azila podnijelo 357, to je u septembru učinilo čak 1.223 Sirijca. Na drugom mjestu su azilanti iz Avganistana, koji su podnijeli 2.818 zahteva, te slijede građani Ruske Federacije (1.230), Somalije (806) i na petom mjestu stanovnici Kosova (532). I kod stanovnika Kosova zabilježen je rast od januara, kada je podnijeto 56 molbi, do septembra kada je podnijeta 181 molba. Veliki broj azilanata zadaje probleme austrijskim vlastima u obezbjeđivanju smještaja. Od devet pokrajina trenutno samo Beč i Donja Austrija ispunjavaju dogovorene kvote o smještaju izbeglica, dok su daleko od dogovora pokrajine Koruška, Gornja Austrija, Tirol i Forarlberg. Ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner pozvala je pokrajinske vlasti da ispune svoje obaveze. U nedjelju je održana konferencija o izbjeglicama sa predstavnicima pokrajina i kao novi datum za ispunjenje obaveza dogovoren je januar. Pokrajine su odbacile predlog ministarke Mikl-Lajtner da se uvede i kvota po opštinama i zalažu se za ograničeni ostanak izbjeglica. Prema pisanju medija pokrajinski referenti za izbjeglice izjasnili su se za dodjelu ograničenih dozvola za boravak izbjeglicama, kako bi mogle biti, nakon što se stanje smiri u njihovoj domovini, što prije vraćene.

Bonus video: