NEPOZNATI OBJEKAT U VODI

Švedska upozorila da će silom "izroniti" stranu podmornicu

Švedska vlada je u nedjelju objavila nejasnu fotografiju objekta koji bi mogao biti mini podmornica
82 pregleda 8 komentar(a)
Švedska, podmornica, Foto: Reuters
Švedska, podmornica, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.10.2014. 16:18h

Vrhovni komandant švedskih oružanih snaga, general Sverker Jeranson, upozorio je danas da bi mogao da upotrebi silu kako bi na površinu izveo, kako se sumnja, stranu mini-podmornicu, koju švedska mornarica "juri" već nekoliko dana.

Ratni brodovi, minolovci, helikopteri i više od 200 vojnika pretražuju od petka oblast ka otvorenom moru oko 70 kilometara jugoistočno od Stokholma, nakon izvještaja da je u vodi uočen nepoznati objekat.

Jeranson je rekao da "vjerovatno postoje podvodne aktivnosti" u moru kod Stokholma i da je spreman da upotrebi oružanu silu da taj objekat istjera na površinu, prenio je AFP.

Švedska vlada je u nedjelju objavila nejasnu fotografiju objekta koji bi mogao biti mini podmornica.

"Najznačajnija stvar operacije, bez obzira da li ćemo nešto pronaći, jeste da pošaljemo veoma jasnu poruku da Švedska i njene oružane snage djeluju i da su spremne da dejstvuju u momentu kada smatramo da takva vrsta aktivnosti narušava naše granice", rekao je general.

Švedski mediji su spekulisali da se možda radi o ruskom plovilu, što je švedska vojska demantovala, a Rusija je nagovijestila da bi podmornica mogla pripadati Holandiji, što je ta zemlja odmah demantovala. Portparol holandskog ministarstva odbrane Marloes Viser izjavio je u nedjelju da strana podmornica, uočena kod Stokholma, ne pripada holandskoj mornarici.

"Imali smo jednu flotu u Baltičkom moru u skladu sa međunarodnom praksom. Naši brodovi su krajem prošle nedjelje otplovili u Talin i sada su na putu kući", rekao je on, prenijela je agencija RIA Novosti.

Švedske oružane snage su u petak pokrenule veliku operaciju kod obale Stokholma, nakon što su dobile informaciju, navodno od jednog civila, da se u toj oblasti nalazi nepoznati podvodni objekat. Rusko ministarstvo odbrane je 19. oktobra za RIA Novosti kazalo da bi neidentifikovani objekat, za koji se pretpostavlja da je strana podmornica, mogao pripadati holandskoj mornarici.

Preporučujemo za Vas