OTKRIVANJE U SRIJEDU

Poljaci dižu spomenik Wikipediji

Četiri muške figure koje iznad glava nose velik globus sastavljen od puzzli, što je simbol Wikipedije, rad armenskog kipara Mihrana Hakobjana, biće u srijedu otkriven u Slubicama
0 komentar(a)
Spomenik Wikipediji, Foto: Adam Czernenko/Krzysztof Wojciechowski/AP
Spomenik Wikipediji, Foto: Adam Czernenko/Krzysztof Wojciechowski/AP
Ažurirano: 21.10.2014. 15:13h

Najmanji poljski univerzitetski grad u srijedu će otkriti spomenik Wikipediji, najvećoj svjetskoj internet enciklopediji, u znak priznanja demokratskoj prirodi tog web projekta i društvenom naporu koji vodi.

Četiri muške figure koje iznad glava nose velik globus sastavljen od puzzli, što je simbol Wikipedije, rad armenskog kipara Mihrana Hakobjana, biće u srijedu otkriven u Slubicama, poljskom gradiću na zapadnoj granici s Njemačkom, piše Index.hr.

Kristof Vojcikovski, direktor Collegium Polonicuma, godinama se borio za postavljanje spomenika Wikipediji. Kada mu je prije četiri godine sinula ta ideja, niko mu nije htio pomoći u finansiranju. Na kraju je to na pristao gradonačelnik Tomaš Cisevič koji je uplatio 15.000 eura iz gradskog budžeta, računajući, između ostalog, kako bi spomenik Wikipediji mogao privući turiste.

U svijetu u kojem mnogi crpe samopouzdanje iz broja sljedbenika na Twitteru ili 'lajkova' na Facebooku, Wikipedija sa svojih 30 miliona članaka na gotovo 300 jezika revolucionaran je projekt, navodi Vojcikovski.

"To je kao odbrana skromnih ljudi od čudovišnog egoizma", rekao je on i odao priznanje bezimenim autorima Wikipedije koji ulažu veliki trud i vrijeme u pisanje članaka.

"Za mene je to znak da je društvo još spremno i voljno učiniti nešto nesebično i da još ima nade za ovu civilizaciju", rekao je Vojcikovski.