Obje strane u Ukrajini činile zločine

"Neki od šokantnijih slučajeva koji se pominju, naročito u ruskim medijima, u velikoj mjeri su bili predmet pretjerivanja", rekao je Daluisen
0 komentar(a)
Proruski pobunjenik, Foto: Reuters
Proruski pobunjenik, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.10.2014. 13:30h

Ima dokaza da su obje strane u ratu u istočnoj Ukrajini počinile zločine, ali ne u onolikoj mjeri kao što tvrdi Rusija, navodi se u izvještaju koji je danas objavila nevladina organizacija Amnesti internešenel, javlja BBC.

Postoje "snažni dokazi" da su ukrajinske snage umiješane u ubistvo četvorice muškaraca u mjestu Nižnji Krinka, stoji u izvještaju.

Kada su tijela otkrivena, ruski mediji su govorili da tamo postoje "masovne grobnice".

Granatiranje je nastavljeno u nekim oblastima iako je 5. septembra dogovoreno primirje.

"Nema sumnje da su i proruske i ukrajinske snage u istočnoj Ukrajini počinile ubistva i zločine, ali teško je utvrditi njihove tačne razmjere", izjavio je direktor AI za Evropu i srednju Aziju Džoš Daluisen.

AI je apelovao na obje strane da temeljno istraže ubistva i druge zločine zato što su neki od tih slučajeva "namjerno izmišljeni".

"Neki od šokantnijih slučajeva koji se pominju, naročito u ruskim medijima, u velikoj mjeri su bili predmet pretjerivanja", rekao je Daluisen.

Izvještaj AI je zasnovan na istraživanju sprovedenom u istočnoj Ukrajini u avgustu i septembru.

U slučaju Njižnja Krinka, delegacija AI je 26. septembra obišla to mjesto, navodi BBC.

Pronađena su četiri tijela za koja se vjeruje da pripadaju lokalnim stanovnicima, a AI tvrdi da nema sumnje da je to mjesto bilo pod kontrolom ukrajinskih snaga i volontera kada su žrtve nestale.

Postoje i dokazi da su proruske snage vršile pogubljenja u regionu, uključujući ubistvo dva zarobljenika u Severodonjecku u julu, navodi AI.

Bonus video: