Rusija negira tvrdnje o podmornici u vodama Švedske

Lokalne novine navode da je Švedska presrela signal za opasnost na ruskom
0 komentar(a)
podmornica, Foto: Shutterstock
podmornica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.10.2014. 16:28h

Rusko ministarstvo odbrane demantovalo je izvještaje da je jedna od njenih podmornica bila u vodama Švedske, prenosi B92.

Švedska vojska pretražuje more od petka, zbog, kako su naveli, stranih podvodnih aktivnosti.

Oni su negirali da traže podmornicu, navodeći da je u pitanju sprovođenje obavještajne operacije.

Lokalne novine navode da je Švedska presrela signal za opasnost na ruskom.

Švedska pamti izviđanja sovjetskih podmornica tokom osamdesetih, za vrijeme Hladnog rata, zbog kojih je u toj zemlji dizan nivo bezbjednosti.

Kako navodi BBC, ruska intervencija u Ukrajini ove godine podstakla je sumnju u vezi sa pretenzijama Rusije prema susjednim zemljama, naročito onima ka Baltiku.

Postoji nekoliko podmornica koje su stacionirane u Kalinjingradu, ruskoj enklavi koja se graniči sa Poljskom i Litvanijom, okrenutoj ka Švedskoj, kao i veći broj snaga blizu Murmanska, navodi BBC.

Prošlog mjeseca je drugi švedski list, "Ekspresen", izvijestio da su dva ruska borbena aviona SU-24 upala u vazdušni prostor te zemlje. Kako su naveli, švedski mlaznjaci su poletjeli na znak uzbune, kako bi ih otpratili.

Portparol ministarstva odbrane u Moskvi je rekao novinarima da ruske podmornice i brodovi obavljaju svoje zadatke po planu. "Nema uopšte neregularnih situacija, a da i ne spominjem neke vanredne situacije, ni kada je u pitanju ruska mornarica“.

Bonus video: