Rute: Istražitelji ne mogu do mjesta pada malezijskog aviona zbog borbi i zime

Rute se ovim povodom obratio pošto je advokat koji predstavlja porodice holandskih žrtava, saopštio da će porodice poginulih tražiti odštetu od države, koju optužuju za nemar poslije nesreće
63 pregleda 1 komentar(a)
Mark Rute, Foto: Reuters
Mark Rute, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.10.2014. 16:54h

Holandski premijer Mark Rute rekao je da je sve manje vjerovatno da će holandski istražitelji moći da dopru do mjesta na koje se srušio avion "Malezija erlajnsa" u istočnoj Ukrajini.

Kako je naveo, istražitelji vjerovatno neće moći da dođu do mjesta pada aviona zbog borbi u toj oblasti i dolaska zime.

Rute je rekao i da je i dalje bijesan, jer je mjesto nesreće u kojoj je 17. jula poginulo svih 298 putnika - od kojih su dvije trećine bili Holandjani - i četiri mjeseca kasnije nedostupno.

Rute se ovim povodom obratio pošto je advokat koji predstavlja porodice holandskih žrtava, saopštio da će porodice poginulih tražiti odštetu od države, koju optužuju za nemar poslije nesreće.

Stručnjaci su bili u pripravnosti u regionu, kako bi istražili mjesto nesreće, ali su uspjeli da dopru do samo malog dijela velike površine po kojoj su razbacani ostaci aviona, jer se u toj oblasti vode borbe između proruskih snaga i ukrajinske vojske, prenio je Rojters.

"Još nije dovoljno bezbjedno da stručnjaci sa zapada odu tamo i sprovedu istragu. Još više sam bijesan što se sporazumi o prekidu vatre i tampon-zonama ne sprovode u djelo", naglasio je Rute.

Ranije danas, advokat Bob van der Goen, koji predstavlja na desetine rođaka poginulih holandskih državljana, rekao je da će porodice tražiti od vlade odštetu, jer je smatraju odgovornom za loše sprovođenje istrage.

"Vlada je neodgovorna, jer slučaj teče tako sporo i jer istražitelji nijesu uspjeli da dođu do mjesta nesreće, što bi trebalo da bude omogućeno", rekao je advokat porodica žrtava, koje su svoj stav iznijele u pismu poslatom vlastima.

Svih 298 putnika i članova posade je poginulo kad se 17. jula na istoku Ukrajine srušio avion na letu iz Amsterdama do Kuala Lumpura, a holandski istražitelji su prošlog mjeseca saopštili da je avion vjerovatno oborilo više "objekata velike razorne moći", koji su uzrokovali raspadanje letjelice u vazduhu.

Bonus video: