Holandija: Političar na saslušanju zbog govora mržnje

Vilders je izjavio da bi "marokanski ološ" trebalo da napusti Holandiju, a kao argument za to je iznio podatke o tome da su Marokanci neproporcionalno zastupljeni u statistici o kriminalu i primanju socijalne pomoći u odnosu na njihov procenat u ukupnoj populaciji
72 pregleda 0 komentar(a)
Gert Vilders, Foto: Reuters
Gert Vilders, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.10.2014. 11:02h

Holandski političar i lider ekstremno desničarske Slobodarske partije Gert Vilders pozvan je na saslušanje zbog komentara usmjerenih protiv marokanskih imigranata, koje je iznio na stranačkim skupovima početkom godine, saopštilo je danas holandsko tužilaštvo.

U saopštenju se navodi da će Vilders biti saslušan zbog sumnje da je uvrijedio grupu ljudi na rasnoj osnovi i podsticao diskriminaciju i mržnju, a posle saslušanja će tužilaštvo odlučiti da li će protiv njega biti podnijeta optužnica, prenio je Rojters.

Vilders, čija je kontroverzna anti-imigraciona i anti-muslimanska politika privukla glasače pa je njegova Slobodarska partija po anketama druga najjača stranka u Holandiji, pozvao je na jednom stranačkom skupu u martu na "manje Marokanaca".

Tužilaštvo je primilo više od 6.400 pritužbi građana, a nekoliko najistaknutijih članova njegove stranke i zastupnika u holandskom parlamentu je podnijelo ostavku nakon što je Vilders na skupu u Hagu upitao pristalice da li žele "manje ili više Marokanaca u ovom gradu?"

Pristalice su odgovorile: "Manje! Manje! Manje!", na šta se Vilders nasmješio i rekao: "Pobrinućemo se za to."

U intervjuu koji je nešto kasnije dao televizijskoj stanici RTL Z, Vilders je izjavio da bi "marokanski ološ" trebalo da napusti Holandiju, a kao argument za to je iznio podatke o tome da su Marokanci neproporcionalno zastupljeni u statistici o kriminalu i primanju socijalne pomoći u odnosu na njihov procenat u ukupnoj populaciji.

Vilders je godinama imao 24-časovnu policijsku zaštitu zbog prijetnji smrću koje su mu upućene zbog jednog anti-islamskog filma koji je snimio.

On je odluku tužilaštva da ga pozove na saslušanje nazvao "neshvatljivom".

"Skandal je da, kada je svijet u plamenu, tužoci odluče da usmjere pažnju ka jednom političaru koji ukazuje na probleme. Oni treba da se fokusiraju na problem holandskih državljana koji odlaze da se bore u Siriju, među kojima su tri četvrtine Marokanci", istakao je Vilders.

Bonus video: