Španski ljekari nisu prepoznali simptome ebole

Španska medicinska sestra, koja se liječi od ebole u bolnici u Madridu, nakon što je njegovala pacijenta koji je kasnije preminuo, najmanje tri puta je rekla ljekarima da ima groznicu, prije nego što su je smjestili u karantin
0 komentar(a)
Tim ispred stana Tereze Romero Ramos, Foto: Reuters
Tim ispred stana Tereze Romero Ramos, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.10.2014. 14:48h

Španska medicinska sestra, zaražena ebolom, kaže da je najmanje tri puta ljekarima opisala simptome koje ima, prije nego što su je smjestili u karantin.

Medicinska sestra Tereza Romero Ramos kaže da su joj ljekari, kada je prvi put rekla kakve simptome ima, dali samo paracetamol, objavio je britanski list "Gardijan", a prenosi B92.

Španska medicinska sestra, koja se liječi od ebole u bolnici u Madridu, nakon što je njegovala pacijenta koji je kasnije preminuo, najmanje tri puta je rekla ljekarima da ima groznicu, prije nego što su je smjestili u karantin.

Tereza Romero Ramos je prva osoba koja se od početka izbijanja epidemije zarazila virusom ebole izvan zapadne Afrike.

Njen prvi kontakt sa ljekarima bio je 30. septembra, kada se požalila na malo povišenu temperaturu i umor. Romero Ramos je pozvala specijalističku službu koja se bavi rizicima profesije u bolnici Karlos Treći gdje je radila i gdje je njegovala pacijenta oboljelog od ebole, izjavio je Antonio Alemani iz regionalne vlade Madrida. Ali, s obzirom na to da njena temperatura nije dostigla 38.6C, dobila je savjet da ode u lokalnu kliniku gdje su joj prepisali paracetamol.

Nekoliko dana kasnije, prema pisanju dnevnika “El Pais”, Romero Ramos je pozvala bolnicu još jednom i požalila se na povišenu temperaturu. Nikakva akcija nije preduzeta.

U ponedjeljak ona je ponovo pozvala bolnicu Karlos Treći i rekla da se osjeća užasno. Umjesto da je prevezu do bolnice u kojoj je liječila dva misionara, koji su vraćeni u zemlju sa ebolom, Romeru Ramos su uputili da pozove hitnu službu kako bi je odveli do najbliže bolnice. Bolničari, koji nisu nosili zaštitnu odeću, odvezli su je do bolnice Alkorkon, piše “El Pais”.

Kada je stigla u bolnicu, Romero Ramos je upozorila osoblje da se boji da se zarazila ebolom. Uprkos upozorenju, ona je ostala u krevetu u sobi za hitne slučajeve dok je čekala rezultate testa. Od drugih pacijenata bila je odvojena samo zavjesama, izjavilo je osoblje bolnice u utorak.

Fernando Simon, koordinator centra za uzbunu i vanredne situacije u španskom ministarstvu zdravlja, izjavio je da bi bilo bolje da je Romero Ramos primljena u bolnicu kada je prvi put pozvala. Romero Ramos (44) i njen suprug Havijer Limon Romero, ostaju u karantinu.

Španske vlasti su rekle da je pod nadzorom još 50 ljudi zbog simptoma ebole. Lista uključuje ostale članove tima koji su bili u kontaktu sa misionarima, kao i zdravstvene radnike koji su bili u kontaktu sa Romerom Ramos u bolnici Alkorkon.

U utorak uveče, petoro pacijenata je bilo pod nadzorom zbog ebole u bolnici Karlos Treći, nakon što je primljena druga sestra koja je njegovala misionare. Muškarac koji je doputovao iz Nigerije i još jedna sestra iz istog tima, koji su bili negativni na ebolu, ostaju u izolaciji.

U intervjuu “El Mundu” koji je dala iz bolničkog kreveta, Romero Ramos je rekla da vjeruje da je poštovala protokole dok je njegovala zaraženog pacijenta. Ona je rekla da “nema pojima” kako se zarazila virusom i odbila je svaku insinuaciju da je riječ o ljudskoj grešci. Ona je rekla da se osjeća “malo bolje”.

Oko 30 stanovnika naselja Alkorkon, gdje i Romero Ramos i njen suprug žive, zvalo je gradski savjet za pružanje pomoći kako bi dobili više informacija. Opsjednuti brigom zbog toga što su sa ovim bračnim parom dijelili isti lift i druga javna mjesta, komšije su se žalile medijima da još nisu dobile nikakvo uputstvo od zdravstvenih zvaničnika.

U srijedu ujutro, premijer Mariano Rahoj pozvao je na smirivanje i obećao potpunu transparentnost kada je riječ o informacijama o slučaju ebole.

On je opisao španski zdravstveni sistem kao “jedan od najboljih na svijetu” i zamolio da se “zdravstveni stručnjaci, čija je reputacija dokazana, ostave da rade na miru”.

Osim objašnjenja “kako je došlo do zaražavanja”, Rahoj je rekao da je prioritet “liječenje pacijentkinje i nadzor nad onima koji su bili u kontaktu sa njom”.

“Prebrodićemo ovo”, rekao je Rahoj.

Bonus video: