Ovako u Ukrajini završavaju političari osumnjičeni za zloupotrebu položaja

Pored sukoba na istoku zemlje, "gasnog rata" sa Rusijom i parlamentarnih izbora, političarima muke zadaje i "izazov kontejnera"
271 pregleda 16 komentar(a)
Ukrajina izazov kontejnera, Foto: Screenshot (YouTube)
Ukrajina izazov kontejnera, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 07.10.2014. 18:27h

Ukrajinski političari i lokalni funkcioneri, njih 12, završilo je u kontejnerima. Desničari tvrde da na taj način ispravljaju nepravde prethodnog režima.

Loše je vrijeme da se bude političar u Ukrajini, piše britanski Telegraf. Pored sukoba na istoku zemlje, "gasnog rata" sa Rusijom i parlamentarnih izbora, političarima muke zadaje i "izazov kontejnera".

Od početka septembra više poslanika, gradskih funkcionera i drugih zvaničnika optuženih za zloupotrebu službenog položaja izvedeno je na ulicu i ubačeno u kontejner od strane maskiranih osoba, često pripadnika Desnog sektora.

Cilj tog popularno nazvanog "izazova kontejnera" jeste da se političari javno ponize i kazne zbog korupcije i kriminala tokom vladavine prethodnog režima. Kritičari, međutim, ističu da je ovakvo vršenje "pravde" samo jedan korak od linča, prenosi RTS.

Glavni problem je što su, kako kažu u Desnom sektoru, na funkcijama i dalje kriminalci, a ideje Majdana nisu primjenjene.

Dio Desnog sektora iz Odese došao je na ideju o ubacivanju političara u kontejnere prošlog mjeseca, kada su najprije Olega Rudenka optužili za korupciju i ubacili u kantu za smeće.

Uskoro su pripadnici organizacije širom zemlje počeli da čine istu stvar svim poslanicima koji se povezuju sa prethodnim režimom.

Nestor Šufrič, još jedan poslanik iz Janukovičeve Partije regiona, završio je u bolnici nakon što su njegov miting prekinuli demonstranti u Odesi. Policija i tjelohranitelji uspjeli su da ga izvuku iz autobusa prije nego što je gomila uspjela da ga ubaci u kontejner. Na video-snimku se vidi da su ga pretukli prije nego što je uspio da pobjegne.

Više nisu samo nekadašnje pristalice Viktora Janukoviča u opasnosti. Tako je u izazovu "stradao" i doktor jedne bolnice u gradiću Telebovja.

Jedan od lidera Desnog sektora kaže da se, ipak, možda otišlo predaleko, a ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov uputio je apel da se prekine sa ubacivanjem političara u kontejnere.

"Još samo nekoliko slomljenih lica kao što je Šufričevo ili linčovanja i Evropa će okrenuti leđa našoj pobjedonosnoj revoluciji", naveo je Avakov.

Bonus video: