Bugarska: Desnica dobila najviše glasova, vlada najvjerovatnije koaliciona

Bugari su birali 240 poslanika novog saziva parlamenta među 6.063 kandidata, uključujući one koji su istovremeno kandidovani u dvije izborne jedinice koje su nominovale ukupno 56 političkih partija
79 pregleda 0 komentar(a)
Bojko Borisov, Foto: Reuters
Bojko Borisov, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.10.2014. 10:49h

Desničarska partija Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) bivšeg bugarskog premijera Bojka Borisova dobila je najviše glasova birača na parlamentarnim izborima u Bugarskoj, ali, kako je danas saopšteno, nije uspjela da osvoji većinu.

Na osnovu 87,33 odsto prebrojanih glasova, GERB je osvojio 32,61 odsto glasova, saopštila je Cntralna izborna komisija, dok je njenom glavnom protivniku, Socijalističkoj partiji, pripalo 15,27 odsto glasova, prenijela je BTA.

Portparol socijalista Atanas Merdžahanov rekao je da je ovo težak poraz za tu partiju i smatra da je to rezultat razočaranja građana.

Borisov je izjavio sinoć, nakon što su stigli prvi nezvanični rezultati izbora, da je spreman da preuzme "svaki rizik" u vezi sa formiranjem vlade.

"U ovim odnosima, ne vidim kako bi vlada mogla biti formirana", rekao je Borisov novinarima, ali i dodao da je ipak spreman da "preuzme rizik" i vodi zemlju.

Prema ovim procjenama, Bugarska će najvjerovatnije ponovo imati koalicionu vladu, prenio je Rojters.

Bugari su birali 240 poslanika novog saziva parlamenta među 6.063 kandidata, uključujući one koji su istovremeno kandidovani u dvije izborne jedinice koje su nominovale ukupno 56 političkih partija.

Ovo će biti peta bugarska vlada za posljednje dvije godine, tokom kojih se zemlja suočila s masovnim uličnim protestima i nezadovoljstvom.

Zbog razočaranja građana, izlaznost na ovim izborima bila je ispod 50 odsto, najmanja za posljednjih 25 godina, od kada je u Bugarskoj smijenjen komunisticki režim, prenijele su agencije.

Borisov je juče rekao da su izbori "posljednja šansa" za spas Bugarske i upozorio da ako nova vlada ne bude formirana i ponovo budu raspisani izbori, neće ostati ništa što bi održalo zemlju.

Koalicija predvođena socijalistima vladala je Bugarskom do jula, a period koji je provela na vlasti obilježili su katastrofalne poplave, spor zbog snabdijevanja ruskim gasom i masovni protesti građana.

Borisov je bio premijer Bugarske od 2009. godine do masovnih protesta zbog siromaštva i visokih cijena energenata, zbog kojih je u februaru 2013. godine podnio ostavku, podsjetio je AFP.

Na prijevremenim izborima u maju 2013, GERB je ponovo odnio pobjedu, ali Borisov nije mogao da formira vladu, pa su socijalisti i MRF formirali tehnokratski kabinet, na čijem je čelu bio Plamen Orešarski.

Borisov (55), bivši vatrogasac i tjelohranitelj cara Simeona i komunističkog lidera Todora Živkova, bio je 2005. godine izabran za gradonačelnika Sofije, a naredne godine je osnovao GERB.

Bugarska, najsiromašnija članica EU, u kojoj je prosječna mjesečna plata oko 400 eura, još nije uspjela da se izbori s korupcijom i organizovanim kriminalom, a nužne su i korjenite reforme u zdravstvenom, penzijskom i obrazovnom sistemu.

Bonus video: