Bugarska: Treći izbori za manje od godinu i po dana

Ovo su prijevremeni izbori pošto je 6. avgusta pala vlada predvođena socijalistima, čijih su godinu dana na vlasti obilježili protesti, poplave i teška kriza bankarskog sektora
58 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa ulica Sofije, Foto: Reuters
Detalj sa ulica Sofije, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.10.2014. 09:32h

Gotovo sedam miliona bugarskih birača sjutra izlazi na prijevremene parlamentarne izbore, ali je neizvjesno koliko će njih zaista i glasati, ocjenjuju mediji.

Ovo su prijevremeni izbori pošto je 6. avgusta pala vlada predvođena socijalistima, čijih su godinu dana na vlasti obilježili protesti, poplave i teška kriza bankarskog sektora.

"Ovo su već treći izbori za manje od godinu i po dana. Građani su malo umorni i apatični", rekao je predsjednik bugarske Socijalističke stranke Mihail Mikov.

Kako se ocjenjuje, upravo kampanja koja je prepuna istih lica, poznatih obećanja, jača apatiju među biračima. Ankete pokazuju da 70 odsto stanovnika pesimistično gleda na budućnost. Idealni scenario bi, kako se ocjenjuje, bio da na izborima ubjedljivo pobijedi neka stranka koja bi mogla da samostalno ili u minimalnoj koaliciji sastavi vladu.

"Nama su neophodne hitne, radikalne reforme. Zato nam je potrebna snažna vlada koja će moći da pokrene dugo odlagane reforme, jer, figurativno rečeno, ne možemo više da ostanemo u postkomunističkoj močvari", rekao je privremeni premijer Georgij Bliznaški, koji je 6. avgusta imenovan za šefa tehnokratske vlade do izbora.

Međutim, sve ankete najavljuju sigurnu pobjedu stranke desnog centra GERB, na čelu s Bojkom Borisovom, koji je bio premijer do februara 2013. godine.

Daleko iza GERB-a, na drugom mjestu je Socijalistička stranka koja bi trebalo da dobije 20 do 22 odsto glasova, stranku etničkih Turaka DPS podržava 12 odsto birača, a izborni cenzus od četiri odsto mogle bi da prođu još četiri stranke.

Prema anketama, građani se sve više okreću malim strankama što je posljedica razočaranosti Bugara u velike stranke.

Na izborima učestvuju 22 stranke i sedam koalicija, a za 240 poslanika u bugarskom parlamentu boriće se ukupno 5.232 kandidata.

Bonus video: