Švedska: Polovinu vlade novog premijera čine žene, najavljeno priznanje Palestine

Premijer je ponovio svoje ciljeve, a to su otvaranje novih radnih mesta, zapošljavanje više nastavnika i povećanje obaveznog školovanja sa 16 na 18 godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2014. 13:19h

Novi premijer Švedske, lider socijaldemokrata Stefan Lefven, predstavio je danas, kako je rekao, "feminističku" vladu.

"Šveđani su glasali za promjenu vlade i novi politički pravac. U novoj vladi će biti i Socijaldemokrate i Zeleni, koji su spremni da preuzmu posao", rekao je danas Lefven na inauguraciji u parlamentu.

"Nova švedska vlada je feministička vlada", rekao je on.

Pola kabineta čine žene, među kojima su ministarka finansija Magdalena Anderson i šefica diplomatije Margot Valstrem, bivši komesar Evropske unije.

Vođe zelenih Asa Romson i Gustav Fridolin naimenovani su za ministre za životnu sredinu, odnosno obrazovanje, a ta partija će dobiti još dva mjesta.

Premijer je ponovio svoje ciljeve, a to su otvaranje novih radnih mesta, zapošljavanje više nastavnika i povećanje obaveznog školovanja sa 16 na 18 godine.

"Švedska je u teškoj situaciji. Nezaposlenost je dostigla visoke nivoe, imamo pad rezultata u školama a sistem socijalne pomoći ima probleme", rekao je on.

U novoj vladi ukinuto je mjesto ministra za evropska pitanja, ali je Lefven rekao da Švedska želi veću ulogu EU u mirovnim misijama, istovremeno potvrđujući da i nadalje neće biti član NATO.

Lefven je juče izabran za novog premijera Švedske. Lefvenu, da bi bio potvrđen za premijera, nije bila potrebna većina glasova, već je, prema zakonu, neophodno da većina nije protiv.

Poslanici švedske Demokratske partije nisu glasali za Lefvena.

Ne očekuje se da će Lefvenova koalicija poništiti popularne mjere prethodne vlade, kao što je smanjenje poreza za srednju klasu, kao ni da će doći do zaokreta na planu spoljne politike, navela je agencija AP.

Poslije pobjede na parlamentarnim izborima prošlog meseca, Lefven je rekao da će pokušati da formira vladu, ali je isključio saradnju sa desničarskim partijama.

Blok lijevog centra predvođen socijaldemokratama osvojio je 43,7 odsto glasova, dok je liberalno konzervativna Umjerena stranka bivšeg premijera Fredrika Rajnfelta osvojila 39,3 odsto, a Švedska Demokratska partija - 13 odsto glasova.

U blok predvođen socijaldemokratama ulaze i stranka Zelenih, Ljevičarska partija i Feministička inicijativa.

Najavljeno priznanje Palestine

Nova vlada Švedske priznaće državu Palestinu i tako postati prva velika evropska zemlja koja se odlučila na takav korak, najavio je premijer Stefan Lefven.

Generalna skupština UN je de fakto priznala palestinsku državnost 2012. godine, unaprijedivši status Palestine od entiteta posmatrača, u državu nečlanicu svjetskog tijela.

"Dvodržavno rješenje zahtijeva međusobno priznanje i volju za mirnom koegzistencijom. Švedska će zato priznati državu Palestinu,": Lefven

Međutim, EU i većina zemalja tog bloka nijesu je zvanično priznale.

"Sukob s Izraelom može jedino da se riješi dvodržavnim rješenjem, pregovorima u skladu s međunarodnim pravom.

Dvodržavno rješenje zahtijeva međusobno priznanje i volju za mirnom koegzistencijom. Švedska će zato priznati državu Palestinu," rekao je Lefven.

Palestinci će nesumnjivo pozdraviti taj potez, u vrijeme kada prijete unilateralnim mjerama kako bi ostvarili svoju državnost.

Izrael će to sigurno oštro osuditi, kao i SAD ali i EU, jer smatraju da put do nezavisne države Palestine vodi kroz pregovore.

Neke zemlje u EU, kao što su Mađarska, Poljska i Slovačka priznaju Palestinu ali su to učinile prije nego što su ušle u blok od 28 zemalja.

Ako nova vlada ispuni svoj plan, Švedska će biti prva zemlja koja je priznala Palestinu kao članica EU.

Palestinci žele da osnuju nezavisnu državu na Zapadnoj obali i pojasu Gaze s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Galerija

Bonus video: