Uoči izbora, Bugarska ponovo podigla cijene struje

Cijene struje politički su osjetljivo pitanje u zemlji u kojoj se na plaćanje računa za električnu energiju potroši veliki dio prihoda domaćinstava
55 pregleda 0 komentar(a)
Bugarska, Sofija, protesti, Foto: Beta/AP
Bugarska, Sofija, protesti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.10.2014. 06:58h

Bugarska je ponovo podigla cijene električne energije, skoro deset odsto, kako bi smanjila ogroman dug energetskog sektora, što je izazvalo novi talas nezadovoljstva građana uoči nedjeljnih izbora.

Cijene struje politički su osjetljivo pitanje u zemlji u kojoj se na plaćanje računa za električnu energiju potroši veliki dio prihoda domaćinstava, zbog čega se nekoliko stotina građana okupilo pred sjedištem regulatora za energiju u Sofiji, prenosi SEEbiz.

Regulatori su saopštili da je podizanje cijene neizbježno, s obzirom na nedavnu objavu državnog energetskog preduzeća NEK da su akumulirali dug od 1,9 milijardi dolara.

Na taj način se ponavlja situacija s početka jula kada su cijene u prosjeku podignute dva odsto, pri čemu je regulator tražio od državnog preduzeća da pregovara s dobavljačima kako bi se izmijenili nepovoljni ugovori.

NEK se tim ugovorima obvezao preuzeti svu struju proizvedenu u termoelektranama u vlasništvu američkih kompanija AES i ContourGlobal.

Ministar energetike u tehničkoj Vladi, Vasil Štonov, krajem avgusta je tražio ostavku tadašnjeg čelnika regulatora za energetski sektor, zbog loših odluka koje su po njemu doprinijele lošoj finansijskoj situaciji u sektoru.

Bugarski distributeri u stranom vlasništvu, koje kontrolišu austrijski EVN, češki ČEZ i Energo Pro, poručili su da je podizanje cijene tek mali korak i dodali da i dalje ostaju neriješeni brojni regulatorni problemi.

Bonus video: