ZELENO SVIJETLO

Turska vojska ide u borbu protiv ISIL-a

Debata, a zatim i odobrenje parlamenta, uslijedili su pošto je Erdogan prošle sedmice nagovijestio da Turska mijenja svoju politiku kako bi preuzela aktivniju ulogu u borbi protiv pripadnika ISIL
50 pregleda 0 komentar(a)
Turski poslanici se spremaju da glasaju u Ankari, Foto: Reuters
Turski poslanici se spremaju da glasaju u Ankari, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2019. 09:39h

Turski parlament dao je ovlašćenje vladi da odobri prekogranične vojne intervencije u Iraku i Siriji, u borbi protiv džihadista, pripadnika Islamske države.

Vlada, takođe, može da dozvoli stranim vojnicima da budu stacionirani u Turskoj i koriste njene vojne baze za ovu svrhu, prenio je Rojters.

Debata, a zatim i odobrenje parlamenta, uslijedili su pošto je predsjednik Redžep Tajip Erdogan prošle sedmice nagovijestio da Turska mijenja svoju politiku kako bi preuzela aktivniju ulogu u borbi protiv pripadnika ISIL, koji su se približili na samo nekoliko kilometara od turske granice na sjeveru Sirije. 

Mandat od godinu dana, koji je vlada tražila, veoma je širokog obima i ni na koji način ne obavezuje Tursku da šalje oružane trupe u Siriju i Irak, prenijele su agencije. 

Vlada bi sada trebalo da odluči o konkretnim koracima, a većina analitičara očekuje obazriv pristup ovom pitanju, prenio je AFP. 

Zahtjev vlade odobren je glatko, jer vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) ima većinu u parlamentu, a za njega je glasala i opoziciona stranka Nacionalistički pokret. 

Glavna opoziciona Republikanska narodna partija i prokurdska Narodna demokratska partija saopštile su ranije da će glasati protiv. 

Sjedinjene Američke Države već dugo vrše pritisak na Ankaru da američkim borbenim avionima ustupi vazdušnu bazu Indžirlik, u regionu Adan na jugu Turske, za napade protiv ISIL u Siriji.