Erdogan: Turska namjerava da zaobiđe dolar u trgovinskoj razmjeni s Rusijom, SAD se ponašaju kao divlji vuk

Ankara planira da kupi ruski protivraketni sistem S-400, iako su SAD zaprijetile da će zbog toga blokirati isporuku borbenih aviona F-35 Turskoj, saveznici u NATO
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.09.2018. 12:47h

Turska namjerava da zaobiđe dolar u svojoj trgovinskoj razmjeni s Rusijom, izjavio je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

On je u obraćanju poslovnim ljudima u Biškeku, u Kirgiziji, optužio SAD da se ponašaju kao "divlji vuk" i rekao da im ne treba vjerovati.

Edogan je rekao da je Ankara u pregovorima s Rusijom da dvije zemlje isključe dolar u svojoj trgovinskoj razmjeni, kao reakcija na ekonomske sankcije koje im je uveo Vašington.

Ankara planira da kupi ruski protivraketni sistem S-400, iako su SAD zaprijetile da će zbog toga blokirati isporuku borbenih aviona F-35 Turskoj, saveznici u NATO.

Turski predsjednik je prije dva dana rekao da se Turska nada da će dobiti te ruske raketne sisteme "što je prije moguće".

Erdogan je danas rekao da njegova zemlja nema namjeru bilo koga da pita za dozvolu za kupovinu odbrambenog raketnog sistema S-400 od Rusije, prenio je turski listi Milijet.

"Mi smo napravili dogovor s Rusijom o S-400 i neki su zbog toga zabrinuti. Žao mi je, ali nećemo ni od koga tražiti dozvolu", rekao je Erdogan.

Turska lira je izgubila 40 odsto vrijednosti u odnosu na dolar od početka godine. Ruska rublja je pala na najniži nivo u posljednje dvije godine poslije uvođenja novih američkih sankcija Rusiji poslije navodnog trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji. Moskva demantuje bilo kakvu umiješanost u to trovanje.

Bonus video: