Njemačka dobila svoj Abu Graib

Na jednoj fotografiji je prikazan izbjeglica kako vezanih ruku leži na podu dok ga nasmijani čuvari gaze
5 komentar(a)
Zlostavljanje izbjeglica
Zlostavljanje izbjeglica
Ažurirano: 29.09.2014. 20:19h

Njemačka vlada juče je osudila zlostavljanje izbjeglica od strane pripadnika obezbjeđenje u jednom centru za azilante. Portparol kancelarke Angele Merkel, Stefan Sajbert je kazao da su fotografije, objavljene u njemačkim medijima na kojima se vidi kako čuvari muče izbjeglice, gnusne i šokantne.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava su se takođe oglasili povodom fotografija zlostavljanja, koje su podsjetile na one koje su snimili američki čuvari u iračkom zatvoru Abu Graib, navodi Rojters.

Na jednoj fotografiji je prikazan izbjeglica kako vezanih ruku leži na podu dok ga nasmijani čuvari gaze. Tu fotografiju su objavili detektivi i ona je skinuta sa mobilnog telefona jednog od čuvara, navodi BBC. Na jednom video snimku se vidi kako je 20-godišnji izbjeglica iz Alžira primoran da uđe u krevet u kojem je neko prethodno povraćao. Čuje se kako mladić pita čuvare zašto ga muče tjerajući ga da legne u takav krevet. „Dobar hrišćanin okreće drugi obraz“, odgovara mu čuvar.

Kako navodi agencija AP policija je upala u izbjeglički centar u Burbahu nakon što je jedan lokalni novinar dobio DVD na kojem se vide kako čuvari muče jednog azilanta. Vlasti države su otvorile istragu protiv šestorice čuvara. Policija je saopštila da su ljudi smješteni u centru podnijeli prijave zbog zlostavljanje i da je svo obezbjeđenje - koje je angažovano iz privatne kompanije - povučeno. Mediji navode da je zlostavljanje u Burbahu motivisano ksenofobijom.

Fotografije i snimci napravljeni mobilnim telefonom izazvali su zgražanje u Njemačkoj. Popularni list „Bild“ objavio je jednu od fotografija sa naslovom „tučeni, ponižavani mučeni“.

Sajbert je kazao da Njemačka neće tolerisati takvo ponašanje i da će počinioci odgovarati.

Marija Šarlau, iz Amnesti internešnela u Njemačkoj je kazala da se radi o „zapanjujućoj zloupotrebi moći kada ljudi, zaduženi da štite, zapravo maltretiraju izbjeglice“. Lokalne vlasti su saopštile da su čuvari suočeni sa optužbama za nanošenje tjelesne povrede. Policija je razgovarala sa oko 96 od 700 izbjeglica u centrima gdje su bili raspoređeni čuvari iz privatne kompanije koja je bila zadužena za centar u Burbahu.

Njemačka vlada je je objavila da je broj izbjeglica u prvih osam mjeseci ove godine iznosio 99 592 - što je 60 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Oko dvadeset odsto predstavljaju izbjeglice iz Sirije. Zatim najveće grupe izbjeglica su iz Srbije, Eritreje i Avganistana.

U kontroverznom potezu prošle nedjelje, političari su proglasili zapadni Balkan i zvanično bezbjednim - što znači da će se zahtjevi za azil iz tih zemalja sada automatski odbijati, objavio je BBC.

Bonus video: