Čavušoglu: Ankara i Atina da otvore novo poglavlje, Grčka pružila utočište turskim kriminalcima

Čavušoglu je ponovio zahtjev Ankare da se osmorica komandosa izruče Turskoj, kako bi im se sudilo. Turska i Grčka, rivali dugi niz godina, spore se oko niza pitanja - od etnički podijeljenog Kipra do prava u Egejskom moru
0 komentar(a)
Mevlut Čavušoglu, Foto: Reuters
Mevlut Čavušoglu, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.09.2018. 14:15h

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu istakao je da bi trebalo da Ankara i Atina otvore novo poglavlje u odnosima, prenosi Tanjug.

On je to naveo iako je kritikovao Grčku jer je pružila utočište, kako je rekao, turskim "kriminalcima".

Osmorica turskih komandosa zatražila su azil u Grčkoj, poslije bjekstva helikopterom iz Turske nakon neuspjelog državnog udara u julu 2016. godine, prenijela je agencija Rojters.

Turska ih je označila kao kriminalce uključene u državni udar i tražila je od Grčke da ih izruči, što je grčki sud, do sada, odbijao.

"Situacija u našim odnosima danas ne ide u korist naših zemalja. Izgradnja povjerenja je važna. Trebalo bi da otvorimo novo poglavlje u našim odnosima", rekao je Čavušoglu u intervjuu atinskom listu "Ta Nea".

Kako je naveo, dvije zemlje bi trebalo da nastave bilateralne razgovore bez ikakvih uslova.

"To je način da se razriješe naši problemi", rekao je šef turske diplomatije.

On je ponovio zahtjev Ankare da se osmorica komandosa izruče Turskoj, kako bi im se sudilo. Turska i Grčka, rivali dugi niz godina, spore se oko niza pitanja - od etnički podijeljenog Kipra do prava u Egejskom moru.

Retorika se na obje strane posljednjih mjeseci zaoštrila, posebno poslije propalih mirovnih razgovora na Kipru u julu 2017. godine.

Bonus video: