Ukrajina i Rusija neće produžiti Ugovor o prijateljstvu?

Ugovor o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu, poznat i pod nazivom "Veliki sporazum", potpisali predsjednici dvije zemlje 31. maja, 1997. godine
1 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.09.2018. 14:09h

Prva potpredsjednica Vrhovne rade Ukrajine Irina Geraščenko najavila je neprodužavanje Ugovora o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu sa Ruskom Federacijom, javila je ukrajinska novinska agencija "UNIAN".

Kako se navodi, Geraščenkova je rekla da je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko naložio Ministarstvu spoljnih poslova "da ne priprema dokumentaciju za produženje ovog ugovora" po isteku roka koji nastupa automatski.

Istovremeno je naglasila da postoji velika razlika u konceptima raskida i neprodužavanja ugovora, piše Tanjug.

"Radi se samo o neprodužavanju sporazuma", rekla je Irina Geraščenko.

Geraščenkova je dodala da bi voljela da političari, posebno budući predsjednički kandidati, znaju razliku jer je, kako je rekla, to njihova dužnost.

"Nije riječ ni o kakvim prekidima jer ćemo mi tražiti od Ruske Federacije u svim međunarodnim sudovima, u Hagu i drugim sudovima, da snose odgovornost za prekršen dogovor", objasnila je Geraščenko.

UNIAN podsjeća da su Ugovor o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu između Rusije i Ukrajine, poznat i pod nazivom "Veliki sporazum", potpisali predsjednici dvije zemlje 31. maja, 1997. godine.

Zemlje su, kako navodi, zvanično priznale međusobne granice i konsolidovale principe strateškog partnerstva i poštovanja teritorijalnog integriteta.

Nakon što je Rusija pripojila Krim i početka sukoba u Donbasu, u više navrata su se čuli pozivi da se raskine ugovor zbog toga što je, kako tvrdi Kijev, Rusija povrijedila teritorijalni integritet Ukrajine.

Bonus video: