Merkel: Jevreji da se osjećaju kao da je ova zemlja naša zajednička kuća

Vođa zajednice Diter Grauman rekao je na skupu da je ovoga ljeta "vidio najgore antisemitske slogane na ulicama Njemačke, u posljednjih nekoliko decenija"
2 komentar(a)
Berlin, skup protiv antisemitizma, Foto: Reuters
Berlin, skup protiv antisemitizma, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.09.2014. 18:11h

Veliki skup protiv antisemitizma održan je danas u Berlinu, a pred više hiljada okupljenih njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da su Jevreji dio identiteta Njemačke.

Jevrejska zajednica u Njemačkoj održala je danas skup kod Brandenburške kapije, u prijestonici te zemlje, pošto je zbog sukoba u pojasu Gaze u Evropi počelo da jača antijevrejsko raspoloženje.

Vođa zajednice Diter Grauman rekao je na skupu da je ovoga ljeta "vidio najgore antisemitske slogane na ulicama Njemačke, u posljednjih nekoliko decenija".

Angela Merkel rekla je okupljenima da je za nju bolno kad čuje da se mladi jevrejski roditelji pitaju da li će moći da podižu djecu u Njemačkoj ili starije ljude kako se pitaju da li je ispravno da nastave da žive u toj zemlji.

"Želimo da se Jevreji osjećaju bezbjedno u Njemačkoj. Oni treba da se osjećaju kao da je ova zemlja naša zajednička kuća", poručila je kancelarka.

Skup je održan pod sloganom "Nikad više mržnja prema Jevrejima".

Bonus video: