Francuska: Više od 900 osoba se priključilo ekstremistima

Kaznev kaže da mnogi tvrde da su u ratom zahvaćena područja otišli da bi učestvovali u humantiranim akcijama, iako postoje nepobitni dokazi da su se borili na strani ektremista
50 pregleda 0 komentar(a)
Kaznev, Foto: Reuters
Kaznev, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.09.2014. 15:23h

Više od 900 osoba iz Francuske uključeno je u islamističke organizacije u Iraku i Siriji, saopštio je francuski minstar policije Bernar Kaznev.

"Od ukupno 930, oko 350, među kojima 60 žena, nalazi se u Iraku i Siriji. Osim toga, tamo je poginulo 36 osoba iz Francuske", rekao je Kaznev.

On je kazao da je od proljetos uveden broj telefona na koji se mogu javiti oni koji strahuju da neki član njihove porodice namjerava da ode u ratom zahvaćena područja.

"Tako je spriječeno najmanje 70 odlazaka na ratišta", rekao je Kaznev.

Među onima koji su već bili na ratištima mnogi priznaju šta su uradili i kažu da bi bili spremni da tamo ponovo odu.

"Drugi, namučeni nasiljem i svim onim u čemu su učestvovali, kažu da ne žele da se tamo vrate", kaže francuski ministar unutrašnjih poslova.

Kaznev kaže da mnogi i dalje tvrde da su u ratom zahvaćena područja otišli da bi učestvovali u humantiranim akcijama, iako postoje nepobitni dokazi da su se borili na strani ektremista.

"Kad su ljudi psihološki uništeni zbog količine ekstremnog nasilja koji gledaju svaki dan, zbog odrubljivanja glava ili drugih varvarskih činova, sva njihova moralna svijest nestaje", ocjenjuje Kaznev.

Bonus video: