Porast kreditnog rejtinga Grčke

"Očekujemo i da će od naredne godine, Grčka izaći iz sedam godina uzastopnog pada BDP-a", navodi se u saopštenju S
88 pregleda 0 komentar(a)
Grčka zastava, Foto: Shutterstock
Grčka zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.09.2014. 07:58h

Agencija za finansijske usluge Standard and Poor's (S&P) podigla je jedan stepen kreditni rejting Grčke, ali joj i za ovu godinu predviđa pad bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Ocjena B- popravljena je u ocjenu B, saopštio je S&P i naveo da je poboljšano stanje grčke privrede, posebno kretanja BDP-a i javnih finansija, prenosi B92.

Agencija Moody's je povisila početkom avgusta rejting Grčke, predviđajući postepeno smanjenje njenog nacionalnog duga.

Moody’s kao razlog za poboljšanje ocjene Grčke navodi nastojanja njene koalicione Vlade, predvođene konzervativcima, da poboljša javne finansije.

Obje agencije u svojim ocjenama implicitno navode da je ulaganje u državne obveznice Grčke i dalje veoma spekulativno, čak i rizično.

S&P navodi da je grčka Vlada učinila značajne napore u oblasti budžeta i očekuje da Grčka održi primarni budžetski suficit na oko dva odsto BDP-a u narednim godinama.

"Očekujemo i da će od naredne godine, Grčka izaći iz sedam godina uzastopnog pada BDP-a", navodi se u saopštenju S&P-a.

S&P predviđa pad BDP-a u ovoj godini 0,2 odsto, a povećanje 1,9 odsto naredne godine. Prognoza Vlade Grčke je da će ove godine prestati recesija jer očekuje rast od 0,6 odsto BDP-a.

Grčka se 2010. godine spasila bankrota zahvaljujući otpisu dijela duga i stranoj kreditnoj pomoći od 230 milijardi eura koje će decenijama vraćati.

Bonus video: