Zabrana kupovine ruskih obveznica

EU diplomate su kazale da je glavni cilj novih koraka finansijske prirode jer će meta biti ruska vlada, a ne građani
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.09.2014. 18:13h

Evropljanima bi moglo biti zabranjeno da kupuju ruske državne obveznice u okviru novog paketa sankcija zbog uloge Moskve u Ukrajini, o kojem su ambasadori Evropske unije sinoć počeli da razgovaraju, naveli su za Rojters izvori u EU.

Lideri EU su na samitu u subotu odlučili da direktno učešće ruskih trupa na istoku i jugu Ukrajine zahtijeva dodatne sankcije pored već postojećih, ukoliko Rusija ne povuče svoje vojnike.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja predvodi napore za žešći odgovor EU, kazala je juče da ponašanje Moskve u Ukrajini ne smije proći bez reakcije, čak i ukoliko sankcije budu naudile njemačkoj ekonomiji, koja se u velikoj mjeri oslanja na uvoz ruskog gasa. „Rekla sam da sankcije mogu uticati i na njemačke kompanije“, kazala je Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu.

„Ali moram reći da posljedice postoje i kada vam se dozvoli da mijenjate granice u Evropi i napadate druge zemlje svojom vojskom“, kazala je ona. „Nedopustivo je prihvatanje ponašanja Rusije, i stoga je neophodno pripremiti dodatne sankcije“. Lideri su zatražili od Evropske komisije da pripremi dodatne mjere u roku od nedjelju dana, nadograđujući se na korake preduzete krajem jula, kada su na meti bili energetski, bankarski i sektor odbrane. „Čuo sam da bi zabrana kupovine ruskih državnih akcija mogla biti u sljedećem paketu“, kazao je za Rojters jedan zvaničnik EU upoznat sa procesom priprema.

Takođe bi mogle biti uključene strože restrikcije kada je u pitanju tehnologija koja se može koristiti u vojne kao i u civilne svrhe, kao i oprema za napredna energetska istraživanja, kazao je zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

Lideri EU su takođe od Komisije zatražili da sankcijama obuhvati „svaku osobu i instituciju koja ima veze sa separatističkim grupama u Donbasu“, što ostavlja veliki prostor za djelovanje budući da se radi o industrijskom regionu istočne Ukrajine gdje su aktivni separatisti.

Međutim, nekoliko zemalja EU, koje su izuzetno zavisne od ruskog gasa, uključujući Cešku Republiku, Slovačku i Austriju protive se novim sankcijama, za koje je potrebna potpuna saglasnost. Slovački premijer Robert Fico je kazao u nedjelju da sankcije smatra „besmislenim i kontraproduktivnim“. „Dok ne saznamo kakav je uticaj već nametnutih sankcija, nema smisla nametati nove. Rezervišem pravo da stavim veto na sankcije koje su škodljive nacionalnim interesima”, dodao je Fico.

EU diplomate su kazale da je glavni cilj novih koraka finansijske prirode jer će meta biti ruska vlada, a ne građani.

Nove mjere će biti koordinisane sa Sjedinjenim Državama, koje su se takođe fokusirale na ruski finansijski sektor.

Dvojica diplomata su kazala da ne odbacuju mogućnost zabrane kupovine ruskih državnih obveznica kako bi se otežalo ruskoj vladi da se finansira na tržištima. Ta mjera međutim neće imati veliki direktni uticaj na Rusiju u skorijem roku, budući da su njene potrebe za zajmom ograničene. Niko u Kremlju juče nije bio dostupan da novinarima Rojtersa prokomentariše navode o novom paketu sankcija.

Moskva je na dosadašnje sankcije odgovorila zabranom uvoza brojnih prehrambenih proizvoda iz Evrope i SAD. Jedan od rizika zabrane kupovine ruskih državnih obveznica je taj da bi Kremlj mogao uzvratiti odustajanjem od obveznica evropskih vlada, kojih ruske državne institucije imaju poprilično.

Na pitanje da li bi Rusija mogla biti isključena iz međunarodnog novčanog transfera poznatog kao SWIFT, jedan diplomata je kazao da je ta ideja pokrenuta prije više mjeseci, ali da je došlo do protivljenja od nekoliko članica EU.

Na meti dogovor sa Kinom

Ruski sektor gasa, koji napaja evropsku industriju i osvjetljava njene gradove, je do sada bio pošteđen.

Moskva je najveći svjetski izvoznik gasa i drugi po veličini izvoznik nafte. Međutim, novi paket bi takođe mogao uključivati visoku tehnologiju za crpljenje gasa, kazao je diplomata EU za britansku agenciju.

„Imalo bi smisla da se na meti sakncija nađu i visoka tehnologija za crpljenje gasa, jer bi to uticalo na ruski gasni projekat koji je potpisala sa Kinom“, kazao je diplomata. Rusija je u maju potpisala sa Kinom sporazum o isporuci gasa vrijedan 4000 milijardi dolara i počela izgradnju jednog od najveći svjetskih gasovoda. Jedan od ciljeva Moskve je da smanji rusko oslanjanje na evropske mušterije.

Bonus video: