Piloti Rajanera prekinuli štrajk

Irski piloti su se izborili za bolji sistem napredovanja i mogućnost uticanja na odluku o imenovanju na radno mjesto i o godišnjem odmoru
0 komentar(a)
Rajaner, Foto: Bloomberg
Rajaner, Foto: Bloomberg
Ažurirano: 05.09.2018. 17:11h

Irski piloti Rajanera potpisali su ugovor i tako prekinuli štrajk u toj zemlji, saopštili su u srijedu, što bi kompaniju moglo podstaći da preispita svoju odluku o smanjenju flote u Dablinu.

Piloti su jednoglasno prihvatili ugovor koji su 23. avgusta zaključili Rajaner i sindikat Forsa, navodi se u saopštenju irske zadruge pilota putničkih aviona (IALPA).

Pregovori su se završili uspješno nakon imenovanja posrednika pošto se situacija činila bezizlazna a piloti su ljetos pet dana bili u štrajku.

"Priznajemo da su u prošlosti veze IALPA-e i Ryanaira bile teške, ali IALPA želi izgraditi konstruktivne odnose s Ryanairom", navodi zadruga.

Irski piloti su se izborili za bolji sistem napredovanja i mogućnost uticanja na odluku o imenovanju na radno mjesto i o godišnjem odmoru.

Irska kompanija je pak na Tviteru izrazila zadovoljstvo "jednodušnim prihvatanjem tog ugovora o kojemu se pregovaralo s Forsom i s našim irskim pilotima, uz pomoć posrednika Keirana Malvija".

Rajaner sad treba podnijeti ugovor upravnom vijeću koje će ga ovih dana proučiti i zatražiti od vijeća da preispita odluku donesenu 25. jula po kojoj bi kompanija na zimu smanjila svoju flotu u Dablinu, čime bi se ugrozilo 300 radnih mjesta u Irskoj.

Rajaner je, reagujući na štrajk u Irskoj, odlučio šest svojih aviona premjestiti u Poljsku.

Kompanija je dakle pred prekidom štrajka, ali nije riješila problem u drugim europskim zemljama, gdje predstavnici zaposlenika traže da svaki zaposlenik u Rajaneru dobije stabilan radni ugovor koji će se temeljiti na zakonu zemlje u kojoj živi.

Bonus video: