Merkel: Za vraćanje Krima potrebni strpljenje i napor

Prema njenim riječima, prisajedinjenje Krima Rusiji izvršeno je uz kršenje teritorijalne cjelovitosti
16 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.08.2014. 19:37h

Kako bi se vratio Krim Ukrajini potrebno je strpljenje i mnogo napora, izjavila je danas u Kijevu njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Često je, kada se rješavaju politička pitanja, potrebno vrlo mnogo strpljenja i napora", rekla je Merkelovan akonferenciji za novinare, a prenosi Ukrinform.

Prema njenim riječima, prisajedinjenje Krima Rusiji izvršeno je uz kršenje teritorijalne cjelovitosti, navela je ukrajinska državna agencija.

"Ukoliko priznamo takav princip, tada u čitavoj Evropi može tako nešto da se desi. Tada se neće raditi samo o Krimu i Ukrajini, već tada za svaku evropsku zemlju mogu da se osporavaju određene teritorije, određene oblasti, što bi narušilo mirnu koegzistenciju u Evropi", rekla je Merkelova na zajedničkoj pres konferenciji sa predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.

Njemačka kancelarka je, kako prenosi agencija UNN, rekla da je sljedeći potez očuvanje Donjecka i Luganska u sastavu Ukrajine.

Nijesu isključene nove sankcije protiv Rusije

Njemačka kancelarka rekla je danas u Kijevu da ne može da isključi mogućnost da će Rusiji zbog ukrajinske krize biti uvedene nove sankcije.

"Ne možemo da isključimo mogućnost razmatranja novih sankcija ako ne bude napretka u razrješenju ukrajinske krize", rekla je Merkelova tokom prve posjete Kijevu otkad je početkom godine izbila kriza na istoku Ukrajine, prenose agencije.

Njemačka kancelarka je pozvala na bilateralni prekid vatre i efikasniju kontrolu granice, što bi doprinijelo okončanju konflikta na istoku Ukrajine.

"Značaj moje posjete je u poruci da njemačka vlada vjeruje da je teritorijalni integritet i dobrobit Ukrajine od presudne važnosti", rekla je Merkelova poslije sastanka sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

Porošenko je poslije sastanka izjavio da Kijev neće žrtvovati svoj suverenitet za mir.

"Došlo je vrijeme za mir u Donbasu. Zajedno sa našim evropskim partnerima i čitavim svijetom ćemo uraditi sve da do mira dođe, ali ne po cijenu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Ukrajine", istakao je ukrajinski predsjednik.

Merkelova je na sastanku ponovo pozvala Moskvu da se anagažuje na postizanju mirovnog plana sa vladom u Kijevu, dodavši da uspjeh nije moguć ako je samo jedna strana zainteresovana za diplomatsko rješenje.

"Da bi plan bio uspješan, potrebno je da ga primjenjuju obje strane. Mir ne možete postići sami. Nadam se da će pregovori sa Rusijom biti uspješni", rekla je njemačka kancelarka.

Bonus video: