Gul odlazi, prva dama Turske nezadovoljna

"Vi ste me veoma naljutili", rekla je Hajrunisa Gul kolumnisti provladinog lista, odbivši da se s njim rukuje
62 pregleda 0 komentar(a)
Abdulah Gul, Redžep Tajip Erdogan, Foto: Beta/AP
Abdulah Gul, Redžep Tajip Erdogan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.08.2014. 15:51h

Oproštaj Abdulaha Gula od pozicije predsjednika Turske obilježila je njegova supruga, riječima da je njen muž bio predmet neistina i nepoštovanja.

Za razliku od Gula, koji je poznat kao političar koji veoma pažljivo bira riječi, njegova supruga Hajrunisa nije održala takav manir na oproštajnom prijemu.

Hajrunisa Gul je samo u nekoliko navrata "intervenisala" od kako je Gul postao predsjednik 2007. godine i uglavnom je bila tiha i jedino se isticala po stilu oblačenja.

"Vidjeli smo šta je pisano i rečeno. Sve ja znam. Abdulah ne može iz pristojnosti to da kaže, ali bio je predmet mnogih neistina i nepoštovanja", Gulova.

Gul će se, kako se očekuje, povući iz političkog života kada 28. avgusta dužnost predsjednika preuzme premijer Redžep Tajip Erdogan.

Gul i Erdogan su nekada bili jako bliski, ali posljednjih mjeseci zategnuti odnosi su postali očigledniji. Komentatori koji podržavaju Gula žalili su se na negativnu kampanju protiv odlazećeg predsjednika.

Zanimljivo je da su baš provladini mediji osjetili gnjev prve dame na oproštajnom prijemu.

"Vi ste me veoma naljutili", rekla je Hajrunisa Gul kolumnisti provladinog lista, odbivši da se s njim rukuje, prenio je "Hurijet". Kritikovala je i predstavnika ATV televizije, koja podržava Erdogana.

Velika se prašina digla kada je Gul imenovan za predsjednika i to baš zbog supruge jer nosi islamsku maramu, što mnogi smatraju uvredom za tursku sekularnu tradiciju, napomenula je agencija AFP.

Bonus video: