Fišer: Šaljimo oružje Kurdima

Predsjednik partije Zelenih je u izjavi za Bild odstupio od originalne ideologije svoje partije, te se založio za oružano rješavanje sukoba u Iraku
120 pregleda 1 komentar(a)
Joška Fišer, Foto: Wikipedia
Joška Fišer, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 16.08.2014. 18:19h

Nekadašnji ministar inostranih poslova Njemačke Joška Fišer smatra da Njemačka treba da pošalje oružje Kurdima za borbu protiv snaga Islamske države.

Predsjednik partije Zelenih je u izjavi za Bild odstupio od originalne ideologije svoje partije, te se založio za oružano rješavanje sukoba u Iraku.

“Teroristička organizacija poput ISIS se ne može zaustaviti nekakvim barikadama. Trebalo bi da pošaljemo oružje Kurdima, u obavezi smo da im pomognemo“, rekao je Fišer.

Fišer je podsjetio i na odredbe krivičnog zakona Njemačke.

“Naš zakon nalaže svakom građaninu da pomogne žrtvi u ozbiljnom krivičnom djelu. U ovom slučaju se radi o genocidu, a Kurdistan je jedini preostali faktor stabilnosti u Iraku“, dodao je Fišer.

Iako je njemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer rekao da će Njemačka ići do granica onog što je pravno i politički moguće, kada je u pitanju slanje oružja, Masud Berzani, lider iračkih Kurda pozvao je Njemačku da pomogne.

“Očekujemo od Njemačke da nam dostavi oružje i municiju kako bismo mogli da se borimo sa teroristima Islamske države. Nadamo se da će nam pružiti i logističku pomoć, a najviše nam nedostaju antitenkovske mine“, rekao je Berzani.

Bonus video: