Berlin: Ne šaljemo oružje u zone sukoba

S druge strane, francuski ministar spoljnih poslova pozvao je danas države EU da se mobilišu u odgovoru na pozive iračkih Kurda
0 komentar(a)
Berlin, Foto: Ilija Đurović
Berlin, Foto: Ilija Đurović
Ažurirano: 11.08.2014. 16:09h

Njemačka ne šalje oružje u zonu sukoba, odgovor je zvaničnog Berlina na današnji apel šefa francuske diplomatije Lorana Fabijusa upućen Evropskoj uniji da se uputi oružje iračkim Kurdima koji se suočavaju s prijetnjama ekstremista.

"Ova njemačka vlada, kao i njene prethodnice, ima princip da ne šalje oružje u bilo koju zonu sukoba ili ratnu zonu. To je princip kome smo posvećeni i koji poštujemo", izjavio je portparol njemačke vlade Štefen Zajbert.

On je time odgovorio na poziv predsjednika Kurdskog regiona u Iraku Masuda Barzanija da se pomogne Kurdima u oružju da bi "ojačali svoj odgovor na prijetnje ekstremista Islamske države Iraka i Levanta" na sjeveru.

Zajbert je, na konferenciji za novinare, precizirao da se Njemačka "koncentrisala na humanitarnu pomoć u svojim naporima da pomognu Kurdima na sjeveru Iraka", prenijela je agencija Rojters.

S druge strane, francuski ministar spoljnih poslova pozvao je danas države EU da se mobilišu u odgovoru na pozive iračkih Kurda.

U pismu upućenom visokoj predstavnici EU za spoljnu poslovu Ketrin Ešton, Fabijus je naveo da je "od ključnog značaja da se EU mobiliše već danas, da odgovori na apel za pomoć", dodaje AFP.

"Bio bih veoma zahvalan ako biste hitno mogli da mobilišete države članice i evropske institucije da odgovori. Čini mi se da bi vanredan sastanak Savjeta ministara inostranih poslova bio poželjan", naveo je Fabijus u pismu Eštonovoj.

Fabijus je u nedjelju bio u Iraku da bi nadgledao pošiljku francuske humanitarne pomoći Kurdima, gdje su mu kurdske vlasti navele da "moraju da dobiti, na siguran način, oružje koja će im omogućiti da se brane, ali i za kontranapad" na ekstremiste Islamske države.

Bonus video: