Češka: 46 odsto građana se boji da bi zemlja mogla biti uvučena u rat

Bojazni izazivaju prije svega sukob u Ukrajini i tenzije između Zapada i Rusije
61 pregleda 0 komentar(a)
Češka, Foto: Shutterstock
Češka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.08.2014. 10:49h

Gotovo polovina Čeha plaši se da će se neki od regionalnih oružanih sukoba, prije svega onaj u Ukrajini, pretvoriti u svjetski rat ili sukob širih razmjera u koji bi bila uvučena i Češka, i zato bi 37 odsto građana ove države pozdravilo ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka.

U anketi za Češki radio, 46 odsto Čeha izrazilo je bojazan da će i njihova zemlja biti uvučena u neki od sadašnjih oružanih sukoba, dok 50 odsto vjeruje da to trenutno nije realna prijetnja.

Bojazni izazivaju prije svega sukob u Ukrajini i tenzije između Zapada i Rusije, osjetno manje akcije talibana u Avganistanu i islamista u Iraku, a tek za njima sukob Izraela i Palestinaca u Gazi.

"Bojazni da bi mogao da izbije neki rat širih razmjera koji bi zahvatio i Češku, u velikoj mjeri su plod straha od sukoba na istoku Ukrajine u koji se uključuju NATO i Rusija, u najmanju ruku simbolično, na verbalnom nivou", kazao je Danijel Prokop iz agencija Medijan koja je sprovela najnoviju anketu.

Bojazni od toga da će biti uvučeni u rat kod Čeha su ojačale i glasovi da bi uz profesionalnu armiju trebalo obnoviti i obavezni vojni rok za mladiće, za šta se založilo 37 odsto anketiranih.

Procenat manje anketiranih, 36 odsto, vjeruje da bi obavezu služenja vojske trebalo uvoditi prema sadašnjim propisima - isključivo ako je ugrožena domovina, dok 23 odsto misli da bi armija trebalo da uvodi vojni rok onda kada nema dovoljno voljnih za profesionalnu armiju.

Češko Ministarstvo odbrane zatražiće ove jeseni od parlamenta da zakone izmijeni tako da se omogući povremeno mirnodopsko uvođenje vojne obaveze u vrijeme kada su armiji potrebni rezervisti, iako nema trenutnih realnih prijetnji sukoba.

Bonus video: