Bivši poslanik osuđen na 10 godina robije u Rumuniji

Vojkulesku, 67-godišnji bivši poslanik, tvrdio je da je slučaj politički motivisan
0 komentar(a)
Dan Vojkulesku, Foto: Reuters
Dan Vojkulesku, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.08.2014. 19:10h

Rumunski sud osudio je jednog medijskog magnata i bivšeg poslanika na 10 godina zatvora zbog pranja novca i prevare pri privatizaciji jednog poljoprivrednog instituta.

Apelacioni sud u Bukureštu osudio je Dana Vojkuleskua jer je koristio svoj politički uticaj da bi Institut za istraživanje hrane kupio za 100.000 eura, što je djelić njegove procijenjene vrijednosti od 7,7 miliona eura.

Sud je, da bi se nadoknadila šteta, naredio pljenidbu njegove imovine, televizijskih studija i zemljišta koje pripada njegovoj medijskoj grupi "Antena". Pored toga, njegovoj porodici je naređeno da plati 1,3 miliona eura restitucije.

Vojkulesku, 67-godišnji bivši poslanik, tvrdio je da je slučaj politički motivisan. On i njegova televizijska stanica su kritikovali predsjednika Trajana Baseskua, a Vojkulesku je kao poslanik pokrenuo i dva glasanja o smjenjivanju predsjednika 2007. i 2012, ali bez uspjeha.

Bivši ministar telekomunikacija Sorin Pantis dobio je kaznu od sedam godina zatvora, dvojica drugih po osam godina zatvora, a trojica su kažnjena sa četiri do šest godina zatvora.

Pošto je Vojkulesku stariji od 60 godina, imaće pravo na oslobađanje pošto izdrži jednu trećinu kazne.

Bonus video: