Zašto je Rusija uvela sankcije Norveškoj?

Zabrana se, između ostalog, odnosi na meso, kobasice, mliječne proizvode, povrće, korjenaste useve, voće, orašaste plodove, ribu, morske plodove
35 komentar(a)
Kremlj, Moskva, Foto: Shutterstock
Kremlj, Moskva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.08.2014. 10:25h

Ruske kompanije računaju da će imati koristi od embarga koji su ruske vlasti uvele na uvoz prehrane iz SAD, EU, Kanade, Australije a iz nekog razloga i Norveške

Zabrana se, između ostalog, odnosi na meso, kobasice, mliječne proizvode, povrće, korjenaste useve, voće, orašaste plodove, ribu, morske plodove, piše informativni portal NJUZru (NEWSru).

Ruski proizvođači računaju na to da će restriktivne mjere na uvoz evropskih proizvoda povećati popularnost ruske robe koja je do sada bila "u sijenci". Ne isključuje se, međutim, povećanje cijena prehrambenih proizvoda do koga bi došlo na jesen, kad budu potrošene sadašnje zalihe roba uvezene sa Zapada.

Na Zapadu se, kako navodi portal, različito odnose ka odmazdi na sankcije koje su Rusiji nametnule SAD i Evropska unija, pa ima onih koji se plaše gubitaka u različitim sektorima, a ima i onih koji tvrde da su sankcije pogodile Rusiju.

Unutar EU zabrana iz Rusije shvata se ozbiljno, a prema procjenama EU ruski embargo utiče na izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju koji je u 2013. godini vreijdio 12 milijardi dolara. Prema ruskoj statistici, vrijednost tog izvoza je u 2013. godini vredela između 12 i 9 milijardi dolara.

Portal navodi da poljoprivredni proizvođači u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Belgiji i Letoniji trpe velike gubitke, a da je prestavnik Evropske komisije Frederik Vansan ruske sankcije ocijenio "politički motivisanim" i potvrdio da EU namjerava Svjetskoj trgovinskoj organizaciji podnese žalbu na postupke Rusije.

Kako se ističe, za sada je najviše, u moralnom pogledu, pretrpjela Norveška koja nije članica EU i koja se nije pridužila sankcijama koje su EU i SAD nametnule Rusiji.

Ocjenjujući da je to neopravdano, norveški ministar spoljnih poslova Borge Brende naveo je da je Rusija privremeno zabranila uvoz govedine, svijetine, ribe, sira, mleka, voća i povrća iz Norveške, navodi NJUZru.

Ruski zvaničnici planiraju da nakon zabrane uvoza prehrambenih proizvoda iz SAD i EU nadomjeste nedostatak hranom iz južnoameričkih i nekih drugih zemalja.

Bonus video: