Rusija brani uvoz voća i povrća iz EU, a iz SAD svih prehrambenih proizvoda

Rusija je danas zabranila uvoz govedine i žive stoke iz Rumunije, što je najnovija u nizu kontramjera za sankcije Zapada
1 komentar(a)
Zdrava hrana, Povrće, Foto: Shutterstock
Zdrava hrana, Povrće, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.08.2014. 19:30h

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se zabranjuje ili ograničava uvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja koje su uvele sankciji Rusiji, saopštila je danas pres služba Kremlja.

Putin je naložio svojoj vladi da sačini spisak proizvoda koje u narednih godinu dana neće smjeti da se uvoze.

Ruska Državna veterinarska služba zabraniće uvoz svih poljoprivrednih proizvoda iz Sjedinjenih Država i svo voće i povrće iz Evropske unije, javlja Ria novosti, pozivajući se na veterinarsku službu.

Rusi neće ni rumunsku govedinu

Rusija je danas zabranila uvoz govedine i žive stoke iz Rumunije, što je najnovija u nizu kontramjera za sankcije Zapada.

Ova zabrana je, prema saopštenju ruske veterinarske službe, privremena, i uvedena je zbog pojave bolesti ludih krava u Rumuniji, prenijela je agencija Rojters.

Veterinarska služba je, takođe, uvela ograničenja na uvoz goveđih kostiju i prerađenih proteina životinjskog porekla.

Ruska Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Roseljhoznadzor) je ranije zabranila uvoz sokova, suncokreta, kukuruznog griza, soje u zrnu i sojinog brašna iz Ukrajine.

Zvanična Moskva je takođe početkom avgusta "spustila rampu" i na uvoz većine voća i povrća iz Poljske a od početka godine je zabranila uvoz prehrambenih proizvoda iz šest zemalja - govedine iz Australije, svinjetinu iz Letonije i Litvanije, voće i meso iz Moldavije

Crnogorska Vlada podržala sankcije

Crnogorska Vlada pridružila se zaključcima Savjeta Evropske unije, kojima je za ukupno 53 ruska i ukrajinska državljanina zabranjen ulazak u zemlje EU-a i raspolaganje sredstvima, uključujući i one sa početka sukoba, okrivljene za nasilje u Kijevu, počev od bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča i osoba iz njegovog okruženja.

Za 33 osobe sankcije su uvedene zbog narušavanje integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine. Prema tom osnovu, Vlada u Podgorici je posljednjom odlukom obuhvatila 12 ukrajinskih i ruskih državljana.

Među njima su osobe bliske predsjedniku Vladimiru Putinu, poput Dmitrija Rogozina, zamjenika ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, predsjednice ruskog Savjeta Federacije Valentine Matvijenko, koja važi za najmoćniju ženu Rusije, Putinovog savjetnika Sergeja Glazjeva, predsjednika Dume Sergeja Jevgeneviča i drugih.

Bonus video: