"izmišljeni koncept"

Šveđani uklanjaju riječ "rasa" iz svih zakona

"Svi dobro znamo da različite ljudske rase ustvari i ne postoje", kazao je švedski ministar
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2014. 17:03h

U Švedskoj, koja je poznata kao jedna od država u svijetu sa najrazvijenijom demokratijom i visokim stepenom zaštite ljudskih prava i sloboda, uskoro bi iz svih zakona trebala biti izbrisana riječ "rasa".

Naime, švedska vlada je saopštila da planira da ukloni riječ "rasa" iz švedskih zakona napominjući kako je ta riječ izmišljenji koncept bez stvarnih činjenica.

Navodi se da se ideja o rasi i rasizam ne bi smjeli promovisati kroz upotrebu riječi "rasa" u zakonima bilo koje zemlje.

Švedski ministar za integracije Erik Ullenhag izjavio je za Sveriges Television (SVT) da je pojam rase izmišljeni koncept utemeljen na predrasudama i mržnji.

"Svi dobro znamo da različite ljudske rase ustvari i ne postoje", kazao je švedski ministar.

Upozorava da vjerovanje u pripadnost određenoj rasi prisiljava njene pripadnike da se ponašaju u skladu sa određenim principima koje im nalaže taj osjećaj pripadnosti.

"Znamo da je temeljna osnova za rasizam uvjerenje da postoje različite rase i da pripadnost određenoj rasi prisiljava ljude da se ponašaju prema nekim specifičnim pravilima. Stav o tome da postoje različite rase rezultira time da vjerujemo da su neke rase bolje od drugih", kazao je ministar Ullenhag.

Švedska vlada već prošle sedmice je pokrenula aktivnosti kako i na koji način će biti uklonjen koncept "rase" iz zakona te zemlje.

Švedska bi tako mogla postati ako ne prva onda među rijetkim zemljama u svijetu koje su spremne da uklone riječ "rasa" iz svojih zakona kako bi povećala stepen demokratije i ljudskih prava.

Galerija