Rostovski region

U Rusiju prebjeglo 438 ukrajinskih vojnika: Bili primorani ili traže azil?

"Mi smo pomagali, nudeći ljekarsku pomoć i (svima njima) mogućnost da se vrate, ne zadržavajući ih na silu", rekao je Lavrov
19 komentar(a)
Ukrajina, vojska, Foto: Reuters
Ukrajina, vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.08.2014. 15:42h

Ukupno 438 ukrajinskih vojnika prebjeglo je tokom noći u Rusiju i zatražilo azil od ruskih vlasti, izjavio je portparol Pogranične službe Rostovske oblasti Vasilij Malajev, a prenijela je agencija Itar-Tas.

Ruska pogranična služba je donijela odluku o otvaranju humanitarnog koridora za ulazak tražilaca azila u Rusiju, rekao je Malajev, dodavši da je među 438 prebjeglih vojnika i 164 graničara.

"Oko 180, od njih 438, vraća se u Ukrajinu", izjavio je Malajev.

Pogranična služba ove oblasti organizovala je transfer ukrajinskih vojnika koji su odlučili da se vrate kući, autobusima ili oklopnim vozilima, dok se preostali vojnici još uvijek nalaze u Rusiji, prenosti Itar-Tas.

Kontradiktorne informacije

Pored Malajevljeve izjave, u toku dana, agencija Itar tas s je prenela da se oko 180 njih, nakon konsultacija sa Kijevom, vraća u Ukrajinu i da je pogranična služba ove oblasti organizovala njihov transfer, autobusima ili oklopnim vozilima, dok se preostali vojnici još uvijek nalaze u Rusiji.

Komentarišući tu vijest, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je danas da prebjeg 438 ukrajinskih vojnika u Rusiju znači da je naredba ukrajinske vlade da se (vojnici) sukobljavaju se sopstvenim narodom nemoguća.

On je za agenciju Itar tas s rekao da je Rusija u više navrata pomagala ukrajinskim snagama, koje su tražili pomoć i prijem ranjenih vojnika.

"Istine radi, oni koji su želeli da se vrate u Ukrajinu optuženi su za dezerterstvo i izvedeni su pred vojni sud", dodao je ruski šef diplomatije.

Ukrajinska vojska je u međuvremenu potvrdila da je izvjestan broj njenih vojnika prešao u Rusiju, ali je demantovala navode ruskih medija da su oni zatražili trajni izbjeglički status, prenosi AFP.

U nedjelju je ruska televizija "Lajfnjuz" emitovala intervju sa neimenovanim ukrajinskim komandantom koji je rekao da je desetak vojnika preveo preko granice kako bi im spasao živote.

Portparol ukrajinske vojske Aleksej Dmitraškivski kazao je da je "izvjestan broj vojnika bio primoran da se povuče prema ruskoj granici nakon pokušaja da probije pobunjeničke linije".

Pošto im je ponestalo municije, a proruske snage ih opkolile, morali su da pređu rusku granicu, naveo je on naglašavajući da se vojnici "nijesu predali".

Snimci ruske televizijske stanice NTV pokazaju kako na desetine ukrajinskih vojnika tumara po šatorskom kampu koji je za njih podignut na graničnom punktu Gukovo u Rostovskoj oblasti.

U nedjelju je ruska televizija "Lajfnjuz" emitovala intervju sa neimenovanim ukrajinskim komandantom koji je rekao da je desetak vojnika preveo preko granice kako bi im spasao živote.

"Iznenađeni smo na kakav prijem smo naišli, mogli smo da se okupamo, dobili smo odjeću. Zahvali smo", rekao je jedan od vojnika za "Lajfnjuz", prenosi Itar tass.

Preporučujemo za Vas