"U crnim kutijama MH17 ništa neobično"

Šef tima međunarodnih istražitelja rekao je da su na mjestu rušenja aviona pronađene lične stvari putnika, ali ne i ostaci tijela
1 komentar(a)
Malezija erlajns, mh17, Foto: Reuters
Malezija erlajns, mh17, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.08.2014. 19:57h

Preliminarni podaci dobijeni dešifrovanjem "crne kutije" leta MH17 pokazuju da tokom leta "nije bilo vanredne situacije", piše malezijski "Nju sandej tajms".

Taj dnevnik, pozivajući se na izvor u grupi međunarodnih eksperata koji istražuju uzroke tragedije, navodi da je posljednji registrovani razgovor u pilotskoj kabini bio razgovor posade sa kopnenim službama kontrole leta i da u onome što se čulo "nije bilo ničeg neobičnog".

"Do sada je utvrđeno da posljednji glas koji se čuje nije bio pilotov", rekao je taj izvor ne navodeći druge detalje istrage.

Prema podacima malezijskog lista, sljedeće sedmice mogli bi biti obnarodovani neki preliminarni detalji o padu aviona.

Navodi se i da nije poznato da li su međunarodni eksperti dobili od ukrajinske strane snimak razgovora dispečera sa srušenim avionom.

Više od 100 međunarodnih eksperata traga i danas za tijelima žrtava pada malezijskog aviona u regionu Donjecka na istoku Ukrajine, rekao je danas portparol Organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi (OEBS) Šiv Šarma.

"Više od 100 eksperata došlo je danas na mjesto udesa aviona. Njihova potraga fokusirana je na polje u blizini grada Rasupnoje", rekao je Šarma.

Eksperti iz Holandije i Australije rade već treći dan na mjestu udesa aviona, uz pomoć osam članova specijalne monitoring misije OEBS-a u Ukrajini. Njihov zadatak je potraga za tijelima žrtava pada aviona i za ličnim predmetima i stvarima.

Međunarodni eksperti pristižu svakodnevno na mjesto pada aviona u blizini mjesta Gabovo, 79 kilometara sjeverno od Donjecka.

Šef tima međunarodnih istražitelja saopštio je danas da su na mjestu rušenja aviona pronađene lične stvari putnika, ali ne i ostaci tijela.

Piter-Jap Albersberg je izjavio u Kijevu da su stručnjaci tokom dana pretražili područje od šest kilometara kvadratnih.

Avion "Malezija erlajnza" (Malaysia Airlines) koji je letio iz Amsterdama do Kuala Lumpura, srušio se 17. jula u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine.

Poginulo je svih 298 putnika i članova posade.

Istražitelji razmatraju nekoliko verzija te nesreće, a jedna od glavnih je da je letjelica oborena raketom tipa "zemlja-vazduh", podseća Itar-Tas s.

Ruska agencija prenijela je juče iz Haga izjavu šefa međunarodne misije za potragu i prevoz posmrtnih ostataka žrtava Pitera Japan Albersberga da borbena dejstva u Donjeckoj oblasti nisu omela rad tima na mjestu nesreće.

Glavna potraga vodila se u oblasti naselja Grabovo, naveo je on i najavio da će se danas tim premjestiti u oblast sela Rasipnoje, gdje se nalazi dio ostataka olupine aviona, kao i da se planira da sjutra, u ponedjeljak, broj članova tima na tereneu bude povećan do 100.

Prvih dana poslije pada, pripadnici proruskih snaga pronašli su posmrtne ostatke više od 200 žrtava, koji su prevezeni u Holandiju radi identifikacije.

Glavni zadatak australijskih i holandskih eksperata je potraga posmrtnih ostataka preostalih žrtava i njihovih ličnih stvari, koji će takođe biti upućeni u Holadniju, čijih je najviše državljana - 196, stradalo.

Bonus video: