Grauman: Zašto mi Jevreji nismo solidarni povodom talasa antisemitizma

Proteklih dana su brojni njemački političari apelovali protiv antisemitizma
2 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2014. 12:52h

Predsjednik Centralnog savjeta Jevreja Njemačke Diter Grauman kritikovao je antijevrejske demonstracije u toj zemlji zbog izraelske ofanzive u pojasu Gaze i rekao da Jevrejima u Njemačkoj nedostaje civilna podrška.

"Zašto nema talasa solidarnosti sa nama, Jevrejima, povodom talasa antisemitizma", rekao je Grauman dnevniku "Rajniše post" i od kritike izuzeo crkve i političku elitu.

On je, kako prenose danas njemački mediji, rekao da su se crkve i elita primjereno pozicionirale, ali da se jevrejski građani osjećaju napuštenim od svojih sugrađana.

Proteklih dana su brojni njemački političari apelovali protiv antisemitizma, među kojima i predsjednik države Joahim Gauk, koji je pozvao na više civilne hrabrosti kao i kancelarka Angela Merkel.

Grauman je rekao da je stotine Jevreja postavilo pitanje da li bi trebalo da počnu da pakuju kofere ili da ostanu u Njemačkoj i da je on tim povodom napisao jedno pismo svim članovima jevrejske zajednice, gdje je naveo da će oni ostati ono, štu su uvijek bili - svjesni i samosvjesni Jevreji koji svoj judaizam ne nose kao teret, već sa nesalomivim ponosom.

: Sa jednog od mitinga Jevreja u Njemačkoj (foto: Reuters)

"Ako se na njemačkim ulicama urla da bi Jevreje trebalo ugušiti, spaliti pobiti, onda to sa Gazom i izraelskom politikom sigurno nema veze", rekao je Grauman, prenose njemački mediji.

Vlada pokušava da se distancira od Izraela

Prema informacijama nedjeljnika ''Špigel'' od prošle sedmice, njemačka vlada, izgleda, pokušava oprezno da se distancira od vojne ofanzive Izraela u pojasu Gaze.

"Što duže traje rat između Hamasa i Izraela, to je strašnija situacija u kriznoj oblasti. Njemačka vlada je po prvi put iznijela tihe kritike na račun izraelskih vazdušnih napada i pojedine operacije nazvala čak nesrazmjernim", navodi ovaj magazin saznanja sa jedne zatvorene sjednice Odbora za spoljnu politiku njemačkog Bundestaga.

Kada je riječ o njemačko-izraelskim odnosima, obilježenim tragedijom Drugog svjetskog rata i zlocicnima nacističke Njemačke nad Jeverjima, mnogi njemački političari su posljednjih decenija intenzivno radili na pomirenju, unapređenju saradnje i podršci bliskoistočnom mirovnom procesu.

Među onim njemačkim političarima koji su zaslužni za prijateljske i dobre odnose Njemačke i Izraela, najčešće se navodi pokojni njemački predsjednik Johanes Rau, koji je kao prvi njemački političar na njemačkom jeziku održao govor u Knesetu.

Aktuelna kancelarka Merkel, takođe, važi za prijatelja Izraela i ona je bila prvi šef njemačke vlade, koja je govorila u Knesetu, prije nekoliko godina, povodom 60. godišnjice osnivanja Izraela.

Gauk: Ne može se prihvatiti antisemitizam

U posljednje vrijeme se na demonsttracijama u Njemačkoj protiv izraelske ofanzive često mogu čuti kritike Izraela i antisemističke izjave.

Njemački predsjednik Gauk je, povodom najnovijih antisemitističkih parola na demonstracijama protiv izraelske vojne ofanzive u pojasu Gaze, pozvao prije par dana na više civilne kuraži u borbi protiv onih, koji šire mržnju prema Jevrejima.

"Želim da pozovem sve Njemce i sve one koji žive u Njemačkoj da uvijek podignu svoj glas, kada se pojavi novi antisemitizam...." rekao je Gauk u Berlinu, naglasivši da se antisemitizam ne može prihvatiti.

"Mi to ne želimo da prihvatimo. Ni naše službe koje se bave istraživanjem krivičnih djela, ni policija, ni mi građani i građanke Njemačke, a predsjednik apsolutno nikako" rekao je Gauk.

Antisemitske parola među useljenicima

Mnoge od antisemitističkih parola na demonstracijama, kako piše njemačka štampa, stigle su iz tursko-arapskih krugova useljenika u Njemačku, među kojima je, navodi se, uznemirenje zbog ubistva više više stotina Palestinaca veoma veliko.

I Merkelova je osudila antisemitističke slogane i parole kao ''napad na slobodu i toleranciju'' i kao "pokušaj da se njemački slobodarsko-demokratski poredak poljulja", prenio je njene riječi zamjenik portparola vlade Georg Štrajter, naglasivši da je ona poručila da će se protiv počinioca antisemitističkih krivičnih djela u Njemačkoj nastupati konsekventno, svim pravnim sredstvima.

Galerija

Bonus video: