Ukrajina: Prestaju sukobi oko mjesta pada aviona, eksperti izlaze na teren

Iz Kuala Lumpura u srijedu je odletjela grupa od 68 policajaca koji treba da obezbjeđuju ostatke srušenog aviona
50 pregleda 1 komentar(a)
Proruski pobunjenik, OEBS, Foto: Reuters
Proruski pobunjenik, OEBS, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.07.2014. 09:55h

Ukrajinska vojska obustavila je ofanzivu u blizini mjesta pada malezijskog aviona u Donjeckoj oblasti, kako bi se omogućio rad grupi međunarodnih eskperata.

U saopštenju ukrajinskog Štaba za sprovođenje antiterorističke operacije se navodi da je to učinjeno na zahtjev generalnog sekretara UN Ban Ki-muna i da je proglašen "dan OEBS".

Štab dodaje da vojska "neće voditi borbe, osim što će štititi sopstvene pozicije od napada".

Juče je portparol ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Andrij Lisenko rekao da su proruski aktivisti minirali prilaz mjestu gdje se srušio avion kao i da zbog toga rad međuanrondih eksperata nije moguć.

Malezijski avion letio je od Amsterdama do Kuala Lumpura 17. jula i srušio se sa 298 putnika i članova posade u oblasti borbi između proruskih i ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine.

Itar-Tas s navodi da holandska grupa od 20 stručnjaka i 40 nenaoružanih vojnika zbog žestokih borbi ostaje u Donjecku već četvrti dan zaredom, a da su sa njima i australijski eksperti.

Njihov glavni zadatak biće traženje preostalih posmrtnih ostataka žrtava tragedije, radi daljeg upućivanja u Holadniju radi identifikacije.

Više od deset malezijskih eksperata, koji se bave identifikacijom, nalazi se u Harkovu.

Iz Kuala Lumpura u srijedu je odletjela grupa od 68 policajaca koji treba da obezbjeđuju ostatke srušenog aviona.

Rojters izvještava da tim sa holandskim i australijskim ekspertima, kao i predstavnicima OEBS, pokušavaju danas da do dođu do mjesta nesreće.

Ruske agencije izvještavaju da je radi učešća u istrazi u Kijev doputovala grupa ruskih specijalista, koji namjeravaju da već danas stignu do mjesta nesreće.

Zamjenik načelnika ruske Federalne agencije za vazdušni saobraćaj (Rosavijacija) Oleg Storčevoj sa grupom savjetnika stigao je u glavni grad Ukrajine, saopštila je Rosavijacija.

"Ruski stručnjaci namjeravaju da se sretnu sa rukovodiocem komisije za istragu Žizbertom Vogelarom i predaju komisiji za istragu sve materijale koje je ranije od ruske strane tražio predsjednik te komisije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će već danas ruska grupa pokušati da dođe do mjesta rušenja letjelice i zajedno sa stručnjacima međunarodne komisije za istragu analizira stanje djelova letjelice.

Bonus video: