Times: Rusija je nekažnjena, jer Obama neće da bude svjetski policajac

Obaranju malezijskog aviona prethodilo je više događaja jer je Putin smatrao da zbog zapadne mlitavosti može da djeluje nekažnjeno
7 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.07.2014. 10:25h

Rusija je u stanju da djeluje nekažnjeno jer Barak Obama odbija da bude svjetski policajac, piše Melani Filips u britanskom časopisu "Tajms" (Times).

Britanija i EU u cjelini nastoje da izvrše pritisak na Vladimira Putina. Brisel je za ovu nedelju najavio proširivanje ekonomskih sankcija Moskvi zbog njene uloge u obaranju malezijskog putničkog aviona.

Britanske vlasti su ponovo otvorile istragu ubistva Putinovog oponenta Aleksandra Litvinjenka koji je otrovan polonijumom 2006.

Britanski premijer Dejvid Kameron traži od ostalih evropskih lidera da preduzmu odlučnu akciju prema Rusiji, a zakašnjelo pokretanje pomenute istrage nagovještava dodatno zatezanje odnosa između Londona i Moskve.

Krajnje vrijeme, neko će pomisliti. Obaranju malezijskog aviona prethodilo je više događaja jer je Putin smatrao da zbog zapadne mlitavosti može da djeluje nekažnjeno.

Još od pada Berlinskog zida, represija Rusije na domaćem planu i njeno podsticanje globalnog nasilja ignorisani su na Zapadu. Umjesto toga, sirenski zov novca se pokazao neodoljivim.

Reakcije nakon Putinove aneksije Krima su bile mlake i kolebljive jer je previše onih na Zapadu koji mogu premnogo da izgube.

Prema podacima od kraja marta, evropske banke su plasirale u Rusijiu 155 milijardi dolara ili tri četvrtine svih pozajmica. Istovremeno, oko šest hiljada nhemačkih kompanija posluje sa Rusijom.

Bonus video: