Keri: Kijev spreman na prekid vatre i dijalog

Keri je tu izjavu dao nakon sastanka s ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Pavelom Klimkinom, prenela je ruska agencija Itar-Tas
5 komentar(a)
Pavel Klimkin, Džon Keri, Foto: Reuters
Pavel Klimkin, Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.07.2014. 17:39h

Šef diplomatije SAD Džon Keri kaže da su se vlasti u Kijevu saglasile da prekinu vatru u jugoistočnim regionima i da su spremne za dijalog sa proruskim snagama.

Keri je tu izjavu dao nakon sastanka s ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Pavelom Klimkinom, prenela je ruska agencija Itar-Tas.

Agencija Rojters je javila da su Keri i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov danas razgovarali telefonom i saglasili se da borbe u blizini mjesta pada malezijskog aviona na istoku Ukrajine treba da budu prekinute, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Lavrov i Keri "saglasili su se o potrebi strogog ispunjavanja rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u kojoj se traži medjunarodni i nezavisan karakter istrage, kao i prestanak borbi u oblasti gdje se nalaze ostaci aviona", navedeno je u saopštenju.

Rusija je ranije danas zatražila da Kijev zaustavi rat protiv Ukrajinaca na istoku zemlje i pozvala Zapad da izvrši uticaj na vlasti u Kijevu koje su otišle predaleko.

Bonus video: