Istražitelji opet nisu mogli do olupine; Crne kutije potvrdile da je avion oboren raketom

Međunarodni policijski tim, drugi dan zaredom, nije mogao da pristupi mjestu nesreće zbog sukoba koji se vode u obližnjem gradu
54 pregleda 1 komentar(a)
Mh17, Foto: Reuters
Mh17, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.07.2014. 15:07h

Prvi rezultati analize "crnih kutija" malezijskog aviona koji je pao na istoku Ukrajine, ukazuju da je došlo do naglog gubitka pritiska (dekompresije) putničke kabine zbog "jake eksplozije" izazvane raketom, saopštio je danas ukrajinski Nacionalni savjet za bezbjednost i odbranu.

"Podaci registratora (podataka o letu i o radu glavnih uređaja) aviona pokazuju da su raspad i pad aviona izazvani velikom dekompresijom povezanom sa eksplozijom - zbog mnogobrojnih perforacija (trupa letjelice) od eksplozije rakete", rekao je novinarima portparol ukrajinskog Savjeta Andrei Lisenko.

U holandskoj kancelariji zaduženoj za istragu nisu željeli ni da potvrde, ni demantuju tu informaciju.

"Želimo da sačekamo kompletnu informaciju o tome šta se dogodilo, a ne da objavljujemo djelimične podatke", rekla je portparolka holandske kancelarije Sara Vernuij.

Britanska kancelarija za istragu avionskih nesreća (AAIB), zadužena je za analizu "crnih kutija" - registratora podataka o letu i radu uređaja, i registratora razgovora u pilotskoj kabini malezijskog aviona nađenih na mjestu nesreće 17. jula u kojoj je poginulo 298 ljudi. Podatke će analizirati međunarodni tim stručnjaka.

Kijev i Zapad optužuje ruske pobunjenike na istoku Ukrajine da su odgovorni za avionsku nesreću.

Istražitelji opet nisu mogli do olupine

Međunarodni policijski tim, drugi dan zaredom, nije mogao da pristupi mjestu na kome se srušio malezijski avion zbog sukoba koji se vode u obližnjem gradu.

Ukrajinske snage "su ušle" u gradove Šahtarsk i Torez i "u toku su borbe za potpuno oslobođenje" gradova Pervomajsk i Snižne, navela je pres služba vojne operacije protiv proruskih snaga, prenio je AFP.

Tim australijskih i holandskih policajaca i stručnjaka za sudsku medicinu zaustavio se danas u Šahtarsku, koji je od mjesta na kome se boing 777 srušio, udaljen oko 30 kilometara.

Iz pravca Šahtarska mogli su se čuti neprekidni zvuci granata, a stanovnici su bježali automobilima odatle.

Reporteri agencije AP su vidjeli kako su visoki stambeni blok pogodile najmanje dvije artiljerijske granate.

Policijski tim ima zadatak da obezbijedi oblast koja se nalazi pod kontrolom prorusih snaga da bi mogla početi istraga.

Bonus video: