Ajndhoven: Doneseni posmrtni ostaci još 75 žrtava iz malezijskog aviona

Ostaci će biti prebačeni u vojnu bazu kod grada Hilfersuma, gdje je organizovan postupak identifikacije poginulih
0 komentar(a)
Holandija, žrtve, malezijski avion, Foto: Reuters
Holandija, žrtve, malezijski avion, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.07.2014. 20:21h

Dva vojna transportera dovezla su danas na aerodrom u holandskom gradu Ajndhovenu posmrtne ostatke još 75 žrtava rušenja malezijskog putničkog aviona u Ukrajini.

Kako je javio Itar-tass, do sada su prevezeni posmrtni ostaci 189 žrtava. Kao i dva prethodna dana, posmrtni ostaci dovezeni su holandskim i australijskim avionima na aerodrom u Ajndhovenu.

Agencija navodi da će se prevoz posmrtnih ostataka nastaviti najvjerovatnije i sjutra.

Ostaci će biti prebačeni u vojnu bazu kod grada Hilfersuma, gdje je organizovan postupak identifikacije poginulih.

U njemu učestvuje oko 200 eksperata a postupak bi mogao da traje i nekoliko mjeseci.

Od poginulih, 194 su državljani Holandije.

Stručnjaci koji će utvrdjivati uzroke tragedije nisu još došli na mjesto nesreće, objašnjavajući to nedovoljnom bezbjednošću.

Holandski Savjet za bezbjednost saopštio je da međunarodni istražitelji treba da utvrde uzroke ali ne i krivce za pad malezijskog "boinga" u Ukrajini, prenosi ruska agencija.

"Savjet za bezbjednosti neće saopštavati ništa u vezi sa krivicom ili odgovornošću, jer ta pitanje nemaju veze sa istragom", naveli su u tom savjetu.

Kako je rečeno, vode se tri odvojene istrage - prva da se utvrdi uzrok pada, druga koja će ispitivati proces donošenja odluka i ocjene rizika povodom maršrute leta preko istočne Ukrajine i treća o spisku putnika, koji nije bio dostupan odmah poslije rušenja aviona.

Rezultati istrage biće objavljeni i oni treba da budu nesporni i da isključe dalja nagađanja povodom okolnosti nesreće, naveli su u Savjetu.

U grupi međunarodnih eksperata, formiranoj radi utvrđivanja uzroka katastrofe, nalaze se 24 stručnjaka.

Paralelno, na mjestu nesreće rade trenutno još dvije grupe stručnjaka, za čiju aktivnosti odgovara holandska vlada.

Jedna se bavi traženjem posmrtnih ostataka žrtava i njihovim prevozom u Holandiju, a druga u okviru krivičnog postupka koji je pokrenulo holandsko tužilaštvo, navodi Itar-Tass.

Bonus video: