I danas dopremanje tijela poginulih, ispitivanje druge "crne kutije" u Britaniji

Više hiljada ljudi, uglavnom obučenih u bijelo, učestvovalo je sinoć u "tihom maršu" ulicama Amsterdama u čast žrtava nesreće
3 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2014. 12:52h

Očekuje se da će u Holandiju danas biti dopremljeno još nekoliko desetina tijela stradalih na letu MH17 malezijskog aviona koji se srušio prošlog četvrtka na istoku Ukrajine.

Prva tijela donijeta su u srijedu u Holandiju. U toj zemlji je u srijedu bio Dan žalosti zbog 193 holandske žrtve.

Istražitelji Interpola počeli su proces identifikacije nastradalih na letu MH17 sa 298 putnika i članova posade.

Holandska komisija za bezbjednost saopštila je u srijedu da je preuzela kontrolu nad međunarodnom istragom o obaranju aviona.

Komisija će koordinisati rad tima 24 stručnjaka iz Ukrajine, Malezije, Njemačke, SAD, Velike Britanije i Rusije, kao i Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo, prenio je Rojters.

Komisija je navela i da četvorica holandskih stručnjaka trenutno sprovodi istragu na mjestu nesreće na istoku Ukrajine.

Stručnjaci iz Holandije, koji sprovode istragu na terenu u Ukrajini, rekli su da su im proruske snage predale tijela 200 nastradalih.

Holandski premijer Mark Rute je upozorio da bi identifikovanje žrtava moglo da potraje mjesecima.

Počelo ispitivanje druge "crne kutije"

Britanski stručnjaci iz Istražnog odjeljenja za vazduhoplovne nesreće počeli su da ispituju drugu "crnu kutiju" iz aviona.

U toj "crnoj kutiji" snimljeni su podaci o radu instrumenata u avionu, prenosi AFP.

U srijedu su stručnjaci AAIB "skinuli korisne podatke" sa prve "crne kutije", na kojoj su snimljeni razgovori u pilotskoj kabini. Ukoliko i na drugoj "crnoj kutiji" budu "relevantne informacije", onda će u analizi biti iskombinovani podaci iz obje kutije.

Crne kutije, koje su u stvari narandžaste boje, AAIB-u je predala Holandska uprava za bezbjednost (OVV), koja vodi međunarodnu istragu o padu aviona u kojem je poginulo 298 ljudi, od kojih 193 holandska državljana.

U toj istrazi učestvuju stručnjaci iz osam zemalja, uključujući Rusiju.

Australija šalje stručnjake u Ukrajinu

U međuvremenu, ministarka spoljnih poslova Australije Džuli Bišop rekla je da je njena zemlja spremna da obezbijedi sve potrebne resurse da pomogne u osiguranju mjesta pada aviona.

Australijska štampa piše da bi australijski policajci i stručnjaci mogli da budu upućeni u Ukrajinu, a navodi se broj od oko 100 ljudi.

Bišop je rekla da će sa holandskim kolegom Fransom Timermansom otputovati u Kijev na sastanak s ukrajinskim liderima da bi se razgovaralo o obezbjeđivanju mjesta pada aviona, prenijele su agencije.

Prema njenim rečima, sada je to prioritet, kao i preuzimanje i dopremanje posmrtnih ostataka australijskih žrtava u Australiju.

Australijski premijer Toni Ebot rekao je da će nakon identifikacije žrtava njihovim porodicama australijska vlada ponuditi mogućnost da otputuju do Holandije kako bi preuzeli i dopratili posmrtne ostatke do Australije.

Do sada je potvrđeno da je među žrtvama bilo 37 građana Australije.

Amsterdam: Marš za žrtve

Više hiljada ljudi, uglavnom obučenih u bijelo, učestvovalo je sinoć u "tihom maršu" ulicama Amsterdama u čast 298 žrtava nesreće.

Na dan žalosti, koji je u srijedu bio proglašen u Holandiji, ljudi su se okupili na trgu Dam u središtu grada. Poziv za okupljanje proslijeđen je putem drštvene mreže Facebook.

Marš je počeo u 20.15 sati po lokalnom vremenu, a okupljeni su pustili više stotina bijelih balona, prenio je AFP.

Galerija

Bonus video: